Dallal szőni minden álmot… – II. Farsangzáró délután Csiliznyáradon

Dallal szőni minden álmot… – II. Farsangzáró délután Csiliznyáradon

A csilizközi községben 2018. február 11-én vasárnap, immár második alkalommal búcsúztatták a farsangot nótaszóval. Magyar dallal, mellyel az édesanyák dallal szőnek/szőttek álmot gyermekeiknek; magyar nótával, amely becses kincse őseinktől kapott gazdag örökségünknek.

Fekete Erzsébet és Ladacsi Mónika a két ötletgazda és főszervező – nem utolsó sorban a kis falu csodálatos hangú dalnokai – ismét megajándékozták a közösséget szívet-lelket melengető nótás délutánnal. De az ajándékozók persze nemcsak ők voltak.

Nótázás a közönséggel pogácsa és bor mellett

Színpadra léptek elsősorban a szép hangú és a fellépést felvállaló bátor helyi énekesek és a rutinos, többszörösen díjazott vendégénekesek, akik a műsor első, ill. a második részében énekelték el egy-két kedvenc nótájukat. A támogatóknak – a helyi önkormányzat, a helyi szervezetek és magánszemélyek – köszönhető a szépen megterített asztal, az üvegekben a finom bor és a tálakon a ropogós pogácsa.

A nótázást a legfiatalabb fellépő kezdte, a sokoldalú csiliznyáradi kedvenc, Molnár Máté. Őt követte az ugyancsak csiliznyáradi Ladacsi Gábor, Miklós Károly, Ladacsi Margit, Hetényi Gergő és Fekete Erzsébet, valamint a csilizradványi Vass Virág. A nótázásba nagyon hamar bekapcsolódott a közönség is, egy-egy nótát az előadóval együtt dúdolta-énekelte, majd nagy tapssal köszönte az élményt.

Vendégelőadók is énekeltek

A nótázási kedv és a taps ereje egyre nőtt a műsor második felében, amikor a vendégénekesek álltak a mikrofon mögé. Dalra fakadt Matus Ernő nyékvárkonyi énekes, a 2003-as és 2004-es  Őszirózsa országos nótaverseny második helyezettje.

Szórakoztatta a közönséget még Nagy Noémi, a nemeshodosi Megmaradásunkért Polgári Társulás énekkarának állandó tagja, a 2017-es Őszirózsa magyarnóta énekesek országos versenyének bronzkoszorús énekese; Tonkó István aranykoszorús  nótaénekes, a mátyusföldi Felsőszeli községből, a Felsőszeli Rozmaring  vegyeskar, a pozsonyi Ifjú Szivek énekkara  és a Galántai Kodály Zoltán Daloskör egykori és jelenlegi tagja; Nagy Attila, aranykoszorús nótaénekes, Zoboraljáról, Gímesről, aki hosszú évek óta a gímesi Villő hagyományőrző csoport és a Ghymes vegyeskarnak oszlopos tagja.

Ladacsi Mónika nemcsak háziasszonyként bizonyult kiválónak. Helyi rendezvényeink állandó és ünnepelt szereplője, az Állami Konzervatórium érettségiző évfolyamának diákja, a Comenius Egyetem pedagógia karának zenepedagógia szakos hallgatója, a Bősi Művészeti Alapiskola ének szakos pedagógusa, akit 2016-ban és 2017-ben az Őszirózsa magyarnóta énekesek országos versenyén aranykoszorús minősítéssel díjaztak újra elvarázsolta a közönséget.

A színpadon végig jelenlevő és minden énekest igényesen kísérő Mezei Zsolt cigányzenekara is kiérdemelte a nagy tapsot. A nyitó- és a műsort záró zenekari számuk pompás keretbe foglalta a hangulatos délutánt. Ez az újabb csiliznyáradi rendezvény is élő bizonyítéka annak, hogy „lelkünkben a magyar nóta, nem hervad, de virágzik!”

(vbzs)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »