Dakar-rali: Gyenes Emánuel az 38. helyen zárta az hatodik szakaszt; Egyórás büntetéssel 28. a magyar autós kettős a hatodik szakaszon

Dakar-rali: Gyenes Emánuel az 38. helyen zárta az hatodik szakaszt; Egyórás büntetéssel 28. a magyar autós kettős a hatodik szakaszon

A motorosok mezőnyében induló Gyenes Emánuel (KTM) az 38. helyen fejezte be vasárnap a 2019-es Dakar-rali hatodik szakaszát. A perui Arequipa és San Juan de Marcona közötti etapot (336 km szelektív szakasz) a chilei Pablo Quintanilla (Husqvarna) nyerte.

Quintanillának 3 óra 50 perc 47 másodperccel könyvelték el a győzelmét, őt az argentin Kevin Benavides (Honda) követi 1 perc 52 másodperces, és az osztrák Matthias Walkner (KTM) 4 perc 21 másodperces hátránnyal. Gyenes 38.-ként ért célba, 1 óra 59 perc 42 másodperccel a győztes után.

Összetettben Quintanilla átvette a vezetést, őt az amerikai Ricky Brabec (Honda) követi (4:38 perces hátrány), a harmadik helyen pedig az ausztrál Toby Price áll (KTM, 5:17 perc hátrány) áll. Gyenes Emánuel feljött a 38. helyre, 7 óra 22 perc 46 másodperc hátránnyal.

Hétfőn San Juan de Marcona körül kerül sor a 323 kilométeres hetedik szakaszra.

Agerpres

Egyórás büntetéssel 28. a magyar autós kettős a hatodik szakaszon

A 20. legjobb idővel ért célba vasárnap a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a Peruban zajló Dakar-ralin, de egy GPS-pont kihagyása miatt egyórás büntetést kapott, ezzel végül a 28. helyen zárta a hatodik szakaszt.

Hírdetés

Összetettben a magyar páros a 25. pozíciót foglalja el.

Opel Dakar Team beszámolója szerint a Szalay, Bunkoczi duó egyrészt örült, mert a 20. idejével a technikai gondok ellenére meg tudta mutatni, mire képes a dűnék között, másrészt maradt benne némi hiányérzet, mert miután negyven percre megszakították a versenyt – valaki elakadt a pálya egy szűk részén -, rásötétedett a magyar párosra, emiatt volt egy GPS-pont, amelyet többekkel együtt nem tudott érinteni. Ezért utóbb egyórás büntetés járt – a viadal honlapja szerint.

“Borzalmasan nehéz nap volt, ha most újra kellene kezdenem, lehet, hogy nem vállalnám. – idézte a közlemény Szalay Balázst. – Hosszú dűnézéssel kezdtünk, és nagyon élveztük, mert a Grandland X remek formában szelte a homokdombokat. Aztán odaértünk egy dűnéhez, amelyen öt-hat autó ásott, mi kikerültük őket, és megálltunk egy dűneletörésnél, hogy szétnézzünk, csakhogy utána már akárhogy igyekeztem, a motor nem indult újra, csak miután hagytuk egy kicsit lehűlni”.

Mint mondta, ettől kezdve már nem merte leállítani, még a defektes kereket is a szervizponton cserélték ki, de ott is be kellett tolni a kocsit.

“Mégsem ez volt a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy valaki elakadt a pálya második részének vége felé, emiatt a mezőnyt negyven percig váratták, és közben ránk sötétedett. Volt egy GPS-pont, a 108-as, amit sötétben egyszerűen nem lehetett megközelíteni. A velünk együtt, kicsivel előttünk és utánunk érkezők közül senki meg sem próbálta.” – folytatta a nap összegzését.

Bunkoczi László szerint az volt a legrosszabb az egészben, hogy tudták, hol van a GPS-pont, azt is tudták, hogy kihagyták, mégis képtelenek voltak odamenni és érinteni, hiába próbálták meg többször is.
Eredmények (a viadal honlapjáról): 6. gyorsasági szakasz, Arequipa-San Juan de Marcona autósoknak 810 km/ motorosoknak 838 km (gyorsasági 290 km/317 km):
—————————————————————-
autó:
1. Sebastien Loeb, Daniel Elena (francia, monacói, Peugeot) 3:39:21 óra
2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:17 perc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, X-Raid) 6:56 perc hátrány
…28. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Grandland X) 2:53:52 ó h – 1 órás időbüntetéssel
az összetett állása:
1. al-Attijah, Baumel 21:01:31 óra
2. Loeb, Elena 37:43 perc hátrány
3. Stéphane Peterhansel, David Castera (francia, Mini) 41:14 p h.
…25. Szalay, Bunkoczi 11:08:55 ó h – 1 órás időbüntetéssel

motor:
1. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 3:50:47 óra
2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 1:52 perc hátrány
3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:21 p h.
az összetett állása:
1. Quintanilla 20:45:13 óra
2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 4:38 perc hátrány
3. Toby Price (ausztrál, KTM) 5:17 p h.

Hétfőn San Juan de Marconából indul, majd ugyanoda érkezik célba a mezőny, amelyre 323 kilométer megtétele vár.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »