Dakar 2018 – Szalay és Loeb is feladta a versenyt

Dakar 2018 – Szalay és Loeb is feladta a versenyt

AREQUIPA. Nem folytathatja a 40. Dakar-ralit Szalay Balázs és Bunkoczi László, az autósok között induló magyar páros sorsáról szerdán döntött véglegesen a versenyigazgatóság. Rajtuk kívül Sebastien Loeb és Andre Villas-Boas is feladta a versenyt.

"Nagyon sajnálom, mert 2004 óta nem fordult elő, hogy a csapat kiesett volna a Dakaron, de az idén sajnos bekövetkezett" – nyilatkozta Szalay az Opel Dakar Team honlapjának. Hozzátette: miután a negyedik szakaszon – amelyen nem értek célba – rengeteg ellenőrző pontot kihagytak, a versenyigazgatóság úgy döntött, hogy kizárja őket.   

"Bár nem örültünk neki, teljesen jogos döntésnek tartjuk és elfogadtuk" – mondta a magyar versenyző, aki bízott abban, hogy büntetéssel ugyan, de engedélyt kapnak a küzdelem folytatására.   

A verseny szerdai, ötödik szakaszán az autósok között a francia Stephane Peterhansel győzött, így növelte előnyét az összetettben. A 13-szoros Dakar-bajnok és címvédő Peterhansel közel öt perccel előzte meg a második helyen végző riválist, és összetettben már több mint harminc perccel vezet a Carlos Sainz, Lucas Cruz spanyol páros előtt.   

Sebastien Loeb és Andre Villas-Boas is feladta a versenyt

Feladta a versenyt a kilencszeres rali-világbajnok francia Sebastien Loeb, aki – Daniel Elena társaként – a keddi, negyedik szakaszt megnyerte, és a szerdai rajt előtt összetettben a második helyen állt.

Ugyancsak feladta a 40. Dakar-ralit Andre Villas-Boas, a Tottenham Hotspur és a Chelsea labdarúgócsapatának korábbi vezetőedzője. A portugál szakember – aki novemberben távozott a kínai Sanghaj SIPG együttesétől – a 40. születésnapját ünnepelendő indult el a dél-amerikai tereprali-viadalon, a perui sivatagban azonban hátsérülést szenvedett, s ezzel befejeződött számára a kaland.   

Hírdetés

"Leestünk egy dűnéről és összetörtük az autó orrát. Sajnos számunkra véget ért a Dakar. Remélem, legközelebb szerencsésebbek leszünk" – írta az Instagramon a futballtréner, aki egy Toyotát vezetett.

A motorosoknál a spanyol Joan Barreda Bort nyerte meg a szakaszt, míg az összetettben élen álló, a szakaszt az ötödik helyen befejező francia Adrien van Beveren előnye csökkent fő riválisaival, a szakaszon és összetettben is dobogós helyen lévő osztrák Matthias Walknerrel, valamint az argentin Kevin Benavidesszel szemben.   

Az egyetlen még versenyben lévő magyar, a motoros Dési János a szerdai etapot a 75. helyen fejezte be, és összetettben a 76. helyen áll.

    Eredmények (a verseny honlapjáról):
    5. szakasz, San Juan de Marcona – Arequipa , 932 km (ebből 268 kilométer gyorsasági):
    autósok (16 célba érkező alapján):
    ———————————-
1. Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 2:51:19 óra
2. Bernhard ten Brinke, Michel Perin (holland, francia, Toyota) 4:52 perc hátrány
3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) 12:47 p. h.
    Összetettben: 1. Peterhansel, Cottret 13:27:26 óra, 2. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Peugeot) 31:16 p. h., 3. Ten Brinke, Perin 1:15:16 óra h.

    motorosok (77 célba érkező alapján):
    ————————————
1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 3:19:42 óra
2. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 10:26 perc hátrány
3. Kevin Benavides (argentin, Honda) 12:20 p. h.
…75. DÉSI JÁNOS (KTM) 2:17:18 óra hátrány
    Összetettben: 1. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 14:37:40 óra, 2. Benavides 1:00 p. h., 3. Walkner 1:14 p. h., 76. DÉSI 9:50:24 ó. h.

A mezőny Perun, Argentínán és Bolívián halad keresztül, 9000 kilométert teljesít, és a végig versenyben maradók 14 szakasz után január 20-án az argentínai Córdobában érnek célba.

Csütörtökön az Arequipa és a La Paz közötti 758 kilométeres etap vár a mezőnyre – ebből 313 kilométer lesz a gyorsasági -, amely elhagyja Perut és átér Bolíviába.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »