Dagobert bácsihoz hasonlította magát a feltételezett stróman

A győrszentiváni színesfém-kereskedők roma jogvédő egyesületet is alapítottak. Célpont című oknyomozó műsorunk szerint azért, hogy a szervezeten keresztül roma szavazatokkal támogassák a csongrádi Fideszt. Cserébe politikai karriert és enyhébb büntetést vártak. A vád szerint a több milliárdos költségvetési csalás miatt juthatnak börtönbe.

Tucatnyi strómanja volt a győrszentiváni bandának, akik a vádirat szerint a környező országokban bruttó áron értékesítették a színesfémet, majd a visszaigényelt áfát elfelejtették befizetni. A tucatnyi stróman közt volt rokon is, akinek a keddi tárgyalási napra ugyan már megkoptak az emlékei, de a NAV-nak tett vallomásában mindent elmondott.

– Én annyi pénzt még az életbe’ nem láttam. A szívem megszorult tőle, mikor láttam a húszezreseket. Istenem! Mikor nekem annyi pénzem sincs most, hogy az unokámnak tortát vegyek a szülinapjára. Tetszik tudni, egy nagy sporttáskába tettem. Akkora volt, mint ez az asztal, rosszul voltam, el sem bírtam. Azt gondoltam, én vagyok a Dagobert bácsi. Azonnal vettem volna magamnak egy lakást – olvasta fel a vallomást Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék tanácselnöke.

Hogy mennyire jól ment az üzlet, az még a 3 millióért megvett kamucég-tulajdonost is meglepte. Pedig a kommandósok 62 millió forint készpénzt, több luxusautót és 6 kilogramm arany ékszert vittek el a csalóktól.

Üzleti partnereik támogatása helyett viszont inkább a politikai karriert választották. A befolyásos család roma jogvédő egyesületet alapított, Romano Kraj néven, majd – a Célpont oknyomozó magazin információi szerint – a Fidesznél kopogtattak.

– Egy céljuk van, hogy ki tudjanak bújni a büntetőjogi felelősség alól. Támogatják a Fideszt. Mivel az ő személyük nem jó, nem veszik őket vitapartnernek a fideszes vezetők, ezért az ő egyik tisztségviselőjük, a Lion, aki egy joghallgató, ő a közvetítőcsatorna. Aki elmegy Lázár Jánoshoz, és Lázár Jánoson keresztül most a hódmezővásárhelyi polgármester-választás lesz az a minta, amin bemutatkozhat a Romano Kraj. Hogy tudja a cigányságot befolyásolni a Fidesz irányába – mondta arc nélkül egy érintett.

A hódmezővásárhelyi fideszes győzelemhez viszont a Romano Kraj pénze és befolyása sem volt elég. A roma vezetők, pedig továbbra sem reménykedhetnek enyhébb ítéletben. A bűnszervezet vezetői akár 15–20 évet is kaphatnak.

– A Győri Törvényszék a győrszentiváni színesfém-kereskedők néven ismertté vált büntetőügyben eddig több mint 40 tárgyalási napot tartott az ügyben, amelynek során 26 vádlottat hallgatott ki és közel 80 tanút hallgattak ki az eljárás során – fogalmazott Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék szóvivője.

Az ügyben leghamarabb ősszel várható ítélet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »