Dagad az újabb romániai élelmiszerbotrány

Dagad az újabb romániai élelmiszerbotrány

Hatalmas vihart kavart Romániában a mezőgazdasági miniszter kijelentése, miszerint az országot elárasztják a lejárt szavatosságú importélelmiszerek, amelyeket a kereskedők némi átmosás után dobnak piacra. A nagy áruházláncok cáfolják a tárcavezető állításait, a belföldi termelők szerint azonban bevett szokás, hogy az importőrök olyan áruval látják el a romániai boltokat, amelyek a származási országban nem felelnek meg a minőségi követelményeknek.

Újabb élelmiszerbotrány robbant ki Romániában, miután Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter azzal vádolta az importőröket, hogy silány minőségű, lejárófélben lévő vagy lejárt szavatosságú élelmiszerrel látják el a belföldi piacot. A bukaresti szakértői kormány illetékese a Ziarul Financiar pénzügyi lapnak adott interjúban közölte: Románia „tucatrangú” piacnak számít az importőrök szemében, a román hatóságok pedig nem ellenőrzik megfelelőképpen az országba beérkező árut. – Hozzánk lejárófélben lévő vagy lejárt szavatosságú termékeket hoznak külföldről. Előfordul, hogy a kereskedők ecettel átmossák a szalámit, lecserélik a sós lét a túróról, majd újra eladásra kínálják. Más országok tüzetesen ellenőrzik a Romániából kivitt termékeket, mi viszont nem vizsgáljuk meg, amit másoktól kapunk – fogalmazott a miniszter, aki tavaly decemberi kinevezése előtt Románia brüsszeli állandó képviseletének mezőgazdasági osztályát vezette. Irimescu konkrét példát említve közölte: amikor román vámosok ellenőrizni akartak egy Lengyelországból érkező hússzállítmányt, a sofőr elmenekült a helyszínről, mivel nem tudta okmányokkal bizonyítani az áru eredetét.

A miniszter állásfoglalása különösen amiatt kapott nagy visszhangot, mert a romániai élelmiszer-biztonság kapcsán idén már sokadszor merülnek fel kérdőjelek. Februárban három csecsemő meghalt, mintegy harminc pedig kórházi kezelésre szorult E.coli baktérium okozta hemolitikus urémiás fertőzés következtében. A megbetegedéseket összefüggésbe hozták egy dél-romániai tejipari vállalat termékeivel. Március közepén – olasz kezdeményezésre – európai élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó tehéntúróra, amelynek fogyasztásától Firenzében kórházba került egy ott dolgozó román vendégmunkás kislánya. Két héttel ezelőtt pedig ötféle palackozott vizet vont vissza a piacról a bukaresti fogyasztóvédelmi hatóság, mivel a laboratóriumi vizsgálatok szerint nem feleltek meg a mikrobiológiai követelményeknek. A mezőgazdasági miniszter kijelentését tűnik alátámasztani a Profi áruházlánc egyik volt romániai boltvezetője is, aki elmondta: felettesei arra utasították, hogy lejárt szavatosságú, vegyszerrel megtisztított húst árusítson. A volt alkalmazott szerint a veszteség csökkentése érdekében arra próbálták rávenni, hogy a húskészítmények esetében tegye hátrébb a polcokon a friss árut, a régit pedig mossa át tisztítószerrel és ecettel, és az újracsomagolt árut kínálja a vásárlóknak. Miközben az áruházlánc vezetősége határozottan cáfolta és visszautasította a vádakat, az aradi rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Romániai termelők és termelői szövetkezetek ellenben egyetértenek az agrárminiszter megállapításaival. A legtöbben ugyancsak arra panaszkodnak, hogy olyan import alapélelmiszerek árasztják el dömpingáron a piacot, amelyek szavatossága lejárt, a származási országban pedig nem felelnek meg a minőségi követelményeknek. Laurentiu Baciu, a mezőgazdasági termelők országos szövetségének vezetője a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva árulkodó jelnek nevezte, hogy miközben Belgiumban nyolc és tíz euró között mozog a helyi sertéshús kilogrammonkénti ára, ugyanezt az élelmiszert Romániában már fele áron értékesítik. A Pro Agro termelői szövetség tegnap felszólította a román hatóságokat, hogy haladéktalanul állítsák le a fogyasztók egészségére ártalmas élelmiszerek behozatalát. A termelők szerint alaposan megkérdőjelezi az elsősorban nyugat-európai országokból importált hús minőségét, hogy Romániába mintegy 1593 eurós tonnánkénti áron szállítják a húst és a húskészítményeket, ami jóval alatta marad ugyanezeknek a termékeknek a többi EU-tagállamban forgalmazott árához képest. Románia egyébként tavaly 408 ezer tonna szarvasmarha-, sertés-, juh- és baromfihúst importált, ami a belföldi fogyasztás 35 százalékát fedte le. Achim Irimescu megengedhetetlennek nevezte, hogy a téli hónapokban forgalmazott alapélelmiszerek mindössze harminc százaléka hazai termék, holott szerinte a román agrárium is képes lenne ellátni a belföldi keresletet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »