Dagad az Elios-botrány: 125 milliót akartak bevasalni a tender miatt Kalocsán

Dagad az Elios-botrány: 125 milliót akartak bevasalni a tender miatt Kalocsán

Több vidéki nagyváros mellett Kalocsát is megrázta az Elios közvilágítási botránya: lapunk is beszámolt az OLAF városi tenderre vonatkozó jelentéséről, melyben több szabálytalanságot tártak fel.

Arról azonban már kevesebb szó esik (igaz, a Népszava is írt róla) hogy az OLAF mellett egy kormányzati ügynökség, a Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság is felülvizsgálta a közvilágítási tendert. És ami ennél is fontosabb, úgy tudjuk, hogy az EUTAF-vizsgálat során

komoly összeg visszafizetésre kérhették a város vezetését.

Az EUTAF visszafizetési követeléséről biztos információ azért sincs, mert az EUTAF kalocsai jelentését a kormány beszédes módon tíz évre titkosította. Egy minden tekintetben pozitív vizsgálati anyagot jó eséllyel nem kellett volna zárolni.

A jelentésről a kalocsai OLAF-anyagot feltáró helyi képviselő, Angeli Gabriella is csak virágnyelven beszélt korábban a Független Hírügynökségnek – mint elmondta, az EUTAF négy dokumentumban rögzített szabálytalanságot Kalocsával kapcsolatban, és pénzügyi korrekciót kértek.

Volt egy árulkodó mondata

A kért korrekció nagysága szintén titkos, de éppen a kalocsai polgármester szólhatta el magát az összegről: mint megtudtuk, Bálint József független polgármester egy tavaly október 19-i nyilvános testületi ülésen beszélt a témáról. A jegyzőkönyv szerint az OLAF közvilágítási jelentése kapcsán Bálint elmondta:

http://mno.hu/

„Korábban már voltak vizsgálatok az ügyben. Egyszer már azt írták, hogy 125 millió visszafizetést kell tenni, ezt megkifogásolták.”

Hogy a városvezetés tett kifogást a visszafizetés ellen, vagy az EUTAF-nál is magasabb szintről érkezett a piros jelzés, az nem derül ki a jegyzőkönyvből.

http://mno.hu/

Információink szerint a kormányzati auditáló szerv 2016. október 24-én – tehát bőven az OLAF- jelentés kikerülése előtt – jelezte Kalocsának, hogy vizsgálatot indítanak a városi uniós forrásfelhasználások ügyében. Első jelentéstervezetüket 2017. január 6-án küldték ki – valószínűleg ez tartalmazta az említett pénzkorrekcióra vonatkozó ajánlatot, amire a kalocsai önkormányzat már ugyanaznap elküldte észrevételeit. Az EUTAF végleges jelentése pedig január 11-én készült el.

http://mno.hu/

Hírdetés

A végleges forma sejthetően már nem tartalmazta a pénzügyi korrekció igényét. Erre utal Bálint József Magyar Nemzetnek küldött levele is: a kalocsai polgármester szerint nem keletkezett szabálytalanság miatti visszafizetési kötelezettségük a város közvilágítási pályázata miatt.

 „Kalocsa Város Önkormányzatát egyetlen hivatal sem szólította fel támogatás visszafizetésére a közvilágítási projekt kapcsán, ebből kifolyólag visszafizetés sem történhetett. Egy korábbi vizsgálat első verziójú munkaanyaga, jelentéstervezete tartalmazott ugyan ajánlást pénzügyi korrekció alkalmazására, azonban a Kalocsa Város Önkormányzata által a munkaanyagra, tervezetre adott válaszokat, észrevételeket követően véglegesített jelentés már nem tartalmazta a korrekció alkalmazására tett ajánlást” – írta szerkesztőségünknek Bálint József.

A titkosítás miatt nem számíthattunk érdemleges válaszokra az EUTAF-tól sem, de így is elküldtük kérdéseinket a Főigazgatóságnak – legalább azt szerettük volna megtudni, hogy a kormány milyen indokkal titkosította a Kalocsán feltárt adatokat. Erre sem kaptunk választ a főigazgatóságtól.

Megjósolták a pénzesőt

A kalocsai közvilágításai tender mindenesetre az Elios-botrány állatorvosi lova lehetne, kronológiája minden, az ügyben lényeges elemet tartalmaz. A város közvilágításával a LED-cserék előtt sem volt gond, hiszen

a Démász csak a kétezres évek elején korszerűsítette a helyi közvilágítást, és energiahatékony lámpatesteket szerelt fel a városban (és még 200 településen).

Ez azonban nem jelentett problémát az új közvilágítási pályázat kiírásakor – és nem ez az egyetlen visszás momentum a történetben. Kalocsán ugyanis már bőven meghirdetés előtt, ráadásul irányító hatósági forrásból tudtak róla, hogy hamarosan megnyílik a városok energiatakarékos fejlesztését segítő uniós KEOP-keret.

http://mno.hu/

Egy 2011. december 22-i, később pedig jóváhagyott önkormányzati előterjesztés szerint – ekkor még Török Ferenc volt a polgármester – a kalocsai képviselő-testület arról tárgyalt, hogy hamarosan elérhető lesz és csak rendkívül rövid ideig marad nyitva a közvilágítás fejlesztésére szolgáló „ablak”. Ezért rohamléptekkel kezdtek bele a projektbe, és döntöttek megvalósítási tanulmány, műszaki dokumentáció előkészítéséről is.

Ehhez képest a megjósolt  KEOP-2012-5.5.5/A pályázatot csak egy évvel később, 2012 december 21-én írták ki.

A szokásos recept

A folyamat Kalocsán is a szokásos Elios-recept szerint zajlott, legalábbis ez derül ki a városnak megküldött, és Angeli Gabriella által nyilvánosságra hozott OLAF-jelentésből, amit az MSZP osztott meg honlapján.

Minden közvilágítási pályázót érintő trükk volt, hogy a szereplők 2013. február 11-én nyújthatták be ajánlataikat, de az irányító hatóság február 8-án 100 ezer órásra emelte a lámpák megkövetelt élettartamát – így a pályázóknak csak két hétvégi nap és egy hétfő maradt saját tenderanyaguk módosítására.Kalocsa közbeszerzésén végül csak az Elios nyújtott be ajánlatot, mely megfelelt a villámgyors módosításnak is.A városban három cég, az SMHW Energetikai Kft., a Kviksz Kft. és a Polar-Studió Kft. ajánlatait használták a kivitelezés piaci árának meghatározásához – az OLAF ellenőrzés szerint mindhárom ajánlatot egy személy készítette, aki ugyanazt a számítási hibát is vétette minden anyagban.Az Elios nem nyújtott be olyan dokumentumot, ami bizonyította volna, hogy beszerelt LED-lámpáik bírják az előírt 100 ezer órás időtartamot.A helyi beruházás költséghatékonysági számításait független ellenőrként az INS Kft. szavatolta. Az INS és az önkormányzat közötti audit szerződésére vonatkozó ajánlatot Mancz Ivett, az Elios közvilágítási igazgatója és Puskás András, a Sistrade Kft. ügyvezetője készítette, vagyis a független auditért a pályázó cég egyik vezetője felelt.2014 novemberében az Elios aláírta 409 milliós értékű kivitelezési szerződést Kalocsával. A kormányzati hátszelet jól mutatja, hogy a Miniszterelnökség már az előtt átvállalta a város 85 milliós önrészét, hogy a kivitelező belekezdett a munkába.Tiborcz István, a miniszterelnök veje természetes személyként 2014. 04.30 és 2015. 04. 28. között volt az Elios 50 százalékos tulajdonosa, a Green Investments and Solutions nevű kft.-jén keresztül.

Az OLAF jelenleg 13 milliárd forint visszafizetését kéri Magyarországtól a csalásgyanús Elios-szerződések miatt.

Ebben benne lehet a kalocsai 409 millió is; a magyar ügyészség újra nyomoz, de sejthetően csak évek múlva jutnak bármilyen eredményre, és a hivatalosan elvárható reakciókon túl Polt Péter legfőbb ügyész sem akar nyilatkozni a témában.

A nyilvánosság ára

Eközben helyi szinten villámgyorsan megtörténtek az OLAF-botrány miatti retorziók. 

http://mno.hu/

A kalocsai jelentést nyilvánosságra hozó Angeli Gabriellát a város polgármestere és baloldali többségű közgyűlése megfosztotta bizottsági tisztségeitől, sőt, a 444.hu szerint takarékossági okokra hivatkozva hivatali állását is megszüntették.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »