Dag Daniš: “Vagy én, vagy Gašpar” – mondta a miniszter, majd megsemmisült

Dag Daniš: “Vagy én, vagy Gašpar” – mondta a miniszter, majd megsemmisült

Az, ami hétfőn történt, rendkívül komoly dolog. Drucker közvetve ugyan, de elismerte, hogy az oligarchák és a magánosított rendőrségük erősebb, mint a kormány.

Hogy konkrétak legyünk: a rendőrség vezetőségét uraló Bödörék erősebbek, mint maga a belügyminiszter.

A probléma magja

A koalációból már múlt héten kiszivárogtak olyan információk, melyek szerinte Drucker ideges és a távozását latolgatja amennyiben a rendőrség vezetőségében legalább kozmetikai változásokat nem sikerül kieszközölnie. Például a rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar lemondását.

Nos, nem járt sikerrel. Péntekre betegszabadságot kért, hétfőn pedig bejelentette, hogy a rendőrfőkapitány marad, a belügyminiszter pedig távozik.

(…)

A rendőrség vezetőségét a Bonul biztonsági szolgálat tulajdonosai, vagyis Bödörék tartják a markukban, akik nem mellesleg összeköttetésben állnak a Smerrel. Fico és Kaliňák távozása, valamint a statiszták (Pellegrini és Drucker) helyettesítése ezen semmit sem változtatott.

A feladat még mindig ugyanaz: megtartani a rendőrséget, vagyis a védettséget azoknak, akik a Smer zászlaja alatt becstelenül kifosztották az országot.

Mellesleg Gašpar már régebben be akarta fejezni a pályafutását a rendőrség élén, csakhogy a nagyfőnökök nem engedték neki. Hasonló a helyzet Druckerrel is, aki Gašpar távozását kérte, csakhogy a nagyfőnökök nemet mondtak, ugyanis nincs senki, akit Gašpar helyére ültethetnének.

(…)

Drucker végül megértette, hogy az ő feladata az, hogy Kaliňák parancsait teljesítse és élő pajzsot tartson azoknak a kétes csoportoknak, akik a háttérből irányítják a rendőrséget. Végül úgy döntött, hogy nem fog Gašpar sáncolására várni a rendőrségen belül, így bejelentette a lemondását.

Helyesen döntött.

(…)

A nagy megoldás

(…)

A rendőrség az oligarchák, a Smer és azok üzleti ügyfeleinek kezében lévő, magánosított biztonsági ügynökségre emlékeztet, amely összeköttetésben áll a szervezett bűnözéssel.

Mindezt csupán egy radikális személyzeti tisztogatás változtathatná meg a belügyminisztériumon, a rendőrség vezetésén, valamint az ügyészségen belül.

Ehhez azonban az szükséges, hogy a privatizációs ügynökséget, vagyis a Smert véglegesen félreállítsák. Izolálni kellene őket egy karanténba, s jól leszórni mésszel, hogy így akadályozzuk meg a fertőzés továbbterjedését.

Tehát: a nagy megoldás a választás (és az új kormánykoalíció). Ha lesz rá politikai akarat, akkor előrehozott választások. Ha pedig nem, akkor két év múlva a rendes választások…

A jó hír az, hogy a Smer és a kormányutánzata mindent megtesznek azért, hogy a választásokon csupán egyszámjegyű eredményt érjenek el.

Aktuality.skKomentár Daga Daniša: „Buď Gašpar, alebo ja,“ povedal minister. A zanikol

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »