Dag Daniš: Kočner miatt majdnem összeomlott a kormány

Dag Daniš: Kočner miatt majdnem összeomlott a kormány

Nyitókép: Topky.sk

(…)

A rendőrség rendkívül értékes zsákmányra tett szert Kočner széfjében. Egy hangfelvételre Kočner és barátja, Trnka között, aki abban az időben főügyész volt. A hangfelvétel egy régi gyanút bizonyíthat be: mégpedig azt, hogy Kočner a Radičová-kormány idején megvásárolta a jobboldali képviselők szavazatait azért, hogy Trnkát újra főügyésszé válasszák.

Tehát Kočner miatt 2011-ben már majdnem összeomlott a kormány. Pontosabban a Radičová-kormány. Radičová akkor kijelentette, hogy amennyiben a titkos szavazáson a képviselők megválasztják Trnkát, akkor befejezi kormányfői pályafutását.

Trnka mögött akkor a Smer–SNS–Kočner szövetség állt. Ficonak és Slotának az ellenzéki képviselők szavazatait kellett gyarapítania, míg Kočner csendesen a koalíciós jobboldali pártok képviselőinek szavazatait vásárolgatta. A tervük majdnem sikerült is. Trnkának a titkos választás során csupán egyetlen szavazat hiányzott, holott a Fico-féle ellenzéknek csak gyenge többsége volt.

A rendőrség által lefoglalt felvételek arról tanúskodnak, hogy Kočner a céljai elérése érdekében a Fico-féle Smert (vagy éppen a Slota-féle SNS-t is), valamint a jobboldali pártok korrupt képviselőit is meg tudta szerezni. Mindemellett ezek a felvételek arra is rámutatnak, hogy Kočnernek több ügyben is közvetlen befolyása volt a főügyészre.

(…)

A „megfertőzöttek“ listája bő lehet. Az ügyészség minden bizonnyal erős nyomás alatt áll azon a téren, hogy a Kočner után maradt nyomokat tökéletesen el tudja tüntetni.

Hírdetés

Reménykedjünk abban, hogy az ellenzék, a média és a nyilvánosság nyomása erősebb lesz, s az esetet kivizsgálják. Illetve reménykedjünk abban, hogy a rendőrségről, az ügyészségről és a politikából kiirtják azokat a patkányokat, akire Kočner nyakörvet adott.

Robert Fico hétfőn nemcsak a saját smeres embereit lepte meg, de Kiska államfőt is, ugyanis bejelentkezett az alkotmánybíró-jelöltek közé.

(…)

Valószínű, hogy Fico csak próbálkozik. Ám a játék végén nagy csalódás érheti. Pontosan úgy, mint 2014-ben, amikor először próbálkozott szökéssel.

Fico terveit vagy Kiskának, vagy az új államfőnek kellene támogatni. De sem az egyik, sem a másik nem hajlik afelé, hogy Fico javára döntsön.

Fico éppen ott tart, ahol öt évvel ezelőtt. A szökésre való kilátásai siralmasak. Vagy legalábbis jócskán bonyolultak. De reménykedjünk abban, hogy ez így is marad.

(…)

Fico a nyilvános törvényszék elé való, amit úgy neveznek választások. Nem pedig a bírói talárba.

(…)

Aktuality.skTýždeň v kocke Daga Daniša: Na Kočnerovi mala padnúť vláda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »