Dag Daniš: A tüntetések szervezői megpuhultak

Dag Daniš: A tüntetések szervezői megpuhultak

Úgy néz ki, hogy az erős rajt után a nyilvános tüntetések kifulladtak. Az indok: a szervezők kitáncoltak a kulcsfontosságú követelés mögül, ami az előrehozott választásokat jelenti. És ma már nem nagyon tudják, hogy mit is akarnak.

Legújabban Pellegrini kormányfőtől kérnek találkozót, aki május közepére adott nekik időpontot. Logikusan.

Politikai nyelvre lefordítva: A tüntetések szervezői az új belügyminiszter kilétét szerették volna megbeszélni Pellegrinivel. A kormányfő jelezte nekik, hogy a kabinet összetételéről nem hajlandó a diák Farskával tárgyalni. És igaza van.

Hírdetés

Az „utca“ tüntethet, demonstrálhat a követeléseiért, céljaiért. Követelheti az előrehozott választásokat (ennek joga az Alkotmányból ered.) De nem szólhat bele a miniszterelnöknek a tárgyalóasztalnál abba, hogy ki legyen az új miniszter. Ennek joga azé, aki politikai felelősséget visel. A tüntetések szervezőinek nincs semmilyen politikai felelőssége.

Sőt, még csak világos és egyértelmű elképzelésük sincs arra, hogy nyilvános lépéseikkel mit akarnak elérni. Minden héten valami mást akarnak. Tárgyalni a miniszterelnökkel a belügyminiszter kiválasztásának feltételeiről az államfő feladata. Nem a diákoké.

(…)

Aktuality.skDag Daniš: Organizátori protestov vymäkli


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »