Dacia Duster TCe 100 LPG Prestige: Nagyobb gázos hatótávolság

Dacia Duster TCe 100 LPG Prestige: Nagyobb gázos hatótávolság

A tájainkon igen népszerű szabadidő-autó második nemzedéke nemrég frissítésen esett át. Ez természetesen a külsejét is érintette, de sokkal fontosabbak a műszaki újítások – kiváltképpen a benzin/gázüzemű változat esetében.

Ezt a verziót kaptuk meg tesztelésre, a négy közül legmagasabb, Prestige szereltségben.

Alaktan

A jellegzetes Duster-bakancsforma természetesen maradt, a karosszéria méretei szintén. A maszkot viszont a Sanderótól átvett új mintázat ékesíti, és a lámpákat is elöl-hátul átstilizálták. Megjelentek bennük az Y alakú betétek, amelyek hátul a korábbi marmonkannás rajzolatú fényeket váltották fel.  Ezekben ugyanúgy LED-diódák világítanak, mint elöl – már alapszereltségként – a tompított fényszórókban is.

S ha már a világításnál tartunk, az is hasznos megoldás, hogy az elülső menetfényekkel együtt a hátsó helyzetjelzők is világítanak, jobban láthatóvá téve az autót. A többi stíluselem már a 2. generáció korábbról ismert hozadéka: elöl-hátul magasabbra futnak fel kvázi alvázvédő betétek, hangsúlyosabban domborodnak a sárhányók, az elsők mögött megjelent egy látványos (bár kamu) kopoltyúív. Kissé megemelték az övvonalat is, aminek köszönhetően a korábbi verzió legrondább stíluseleme, a formátlan hátsó oldalablak is finomodott valamelyest.

A beltérben

Hírdetés

…szintén megejtettek néhány hasznos és praktikus újítást. Az USB- bemenet a központi kijelző sarkából leköltözött egy sokkal normálisabb helyre, a sebességváltó kar előtti boksz mélyébe. Sőt, meg is duplázódott: egyikük adatátvitelre, a másik töltésre szolgál.

Mi több, a hátsó utasoknak is kettő áll rendelkezésre, igaz, mindkettő csak áramforrásként. A tempomat/sebességkorlátozó gombjai is sokkal jobb helyen vannak a volánon, mint korábban a középkonzolon. Az LPG-üzemmód pultjáról eltűnt a csupán hozzávetőleges értékeket mutató diódás kijelző; helyette pontos fogyasztási és hatótávolsági adatok hívhatók le a fedélzeti számítógépen.

A két üzemmód továbbra is menet közben, az említett pulton található nyomógombbal változtatható, az átkapcsolás gyakorlatilag észrevehetetlen. Hasznos újdonság a nyomógombok és az USB-portok megvilágítása is. A két elülső ülés közé most egy bő egyliteres űrtartalmú bokszot telepítettek, amelynek fedele egyben könyöktámlaként is szolgál. Említést érdemel még az elülső ülések fejtámláinak karcsúsítása, ami javította a hátrafelé történő kilátást. Ami pedig a koffert illeti, maradt a tisztes, majd’ fél köbméternyi alapméret, amely a hátsó ülések ledöntésével közel 1,5 köbméterre növelhető.

Országúton, terepen

Mint már említettük, a leglátványosabb műszaki újítások éppen a tesztelt benzines/LPG üzemű verziót érintették. Elsősorban is 16 literrel megnőtt a gáztartály űrtartalma, ami ebben az üzemmódban nagyjából 250 kilométernyi hatótávolság-növekedést jelent. A tiszta matek (48 liter: 7,1 literes átlagfogyasztás) kb. 680 kilométert ad, de mivel a gáztartály nem tölthető meg teljesen, a realitás kb. 580-600 km. Ami pedig a benzines üzemmódot illeti, a tank 50 literjével 6 literes átlagfogyasztás mellett kb. 800 kilométert gurulhatunk; az összesített akciórádiusz tehát valami egészen elképesztő 1380-1400 kilométer! Nem is beszélve arról, hogy a gázüzemben megtehető távot a benzinár feléért abszolválhatjuk.

A takarékosabb vezetéshez az 5 helyett hatgangosra cserélt kézi váltó is hozzájárul, az egyéb menetjellemzőkről pedig azt kell elmondani, hogy a Duster ebben a változatban csak fronthajtással kapható. Viszont egy esetleges határszemle során komoly segítséget jelenthetnek impozáns terepszögei, valamint 21 centimétert meghaladó hasmagassága.   Futóművének hangolása is inkább enyhén terepes, mint feszes országúti, ami tökéletes összhangban van az autó küldetésével.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »