Czene Attila válthatja Gyárfás Tamást

Czene Attila válthatja Gyárfás Tamást

Saját magát alkalmasnak tartja rá, péntek reggel pedig Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke is támogatásáról biztosította Czene Attilát. Politikai hátszele egyértelmű.

Gyárfás ment, a rendszerszintű problémák még megoldásra várnak – így foglalható össze Hosszú Katinka legújabb Facebook-üzenete, amelyben kifejti, a Magyar Úszó Szövetség elnökének lemondása nem elégséges változás az úszóéletben.

A távozás bizonyos értelemben meglepte Sós Csaba szakmai alelnököt, bizonyos értelemben viszont nem, hiszen a közhangulatból következett, de a lemondásról még a bekövetkezte előtt fél órával sem tudott senki a szövetségben.

Volt pénz, Széchy korszaka örök

„A legfőbb gond, bármilyen furcsán hangzik, az időtartam. Negyed évszázad az negyed évszázad” – utalt arra a Testnevelési Egyetem vizes tanszékét vezető Sós a Digi Sport tévé stúdiójában péntek reggel, hogy Gyárfás Tamás huszonhárom év után állt fel. Mint hozzátette, a korszak kezdetén még bőven csúcson volt Egerszegi Krisztina, még úszott Darnyi Tamás, és még évekkel Kovács Ágnes és Cseh László előtt voltunk.

Mindent egybevetve úgy látja, van abban igazság, hogy Gyárfás Tamás „szavatossági ideje” lejárt, de magát semmiképpen nem tartja alkalmasnak elnöknek, Czene Attilát viszont igen – ő jelenleg a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, és volt sportállamtitkár is, bírhatja a politika bizalmát. Czene nemrég lehetségesnek nevezte, hogy elvállalna egy ilyen feladatot. Hátránya lehet, hogy élesen kiállt Gyárfás és Hargitay András szövetségi kapitány ellen is az elmúlt hetekben. Rajta kívül azért lehetnek még esélyes jelöltek.

A felvetésre, hogy most a Széchy Tamás-korszaknak is vége van-e, azt válaszolta, nem, az úszópápa nevét még ötven év múlva is emlegetni fogják, úszásfilozófiájába és az általa elképzelt felkészülési rendszerbe minden beleilleszthető, ami innováció az úszásban azóta előjött.

Sós ugyanakkor nem tagadta azt, hogy az eredmények Hosszú Katinkáék mellett szólnak, három olimpiai aranyat nem kell magyarázni, főleg nem egy sikertelen olimpia után, de meg kell várni a köreiből kikerülő második, hasonló metódussal készülő úszót, mert egyelőre Katinka egyedülálló. „Akkor lehet majd egy ország rendszerét hozzáigazítani” – zárta gondolatát Sós Csaba.

Gyárfás javára mindenképpen fontosnak tartotta elmondani, hogy az úszósport pénzügyi felvirágoztatása egyértelműen hozzá kötődik, mint megjegyezte, kevesen tudják, hogy Darnyi Tamás a labdarúgóknál is többet, egymillió forintot keresett a kilencvenes években. Emellett világos Sós előtt, hogy a 2017-es vb Budapestre hozatala egyértelműen Gyárfás érdeme.

A sportolók hét pontja rendben van, az edzők fontosak

Az érem másik oldalán „összeszedettnek” titulálta a sportolók hét pontját, úgy látja, „sok igazságot tartalmaz” az a követeléssor, amelyben a feladatkörök világos meghatározását, a pénzcsapokhoz hozzáférés rendjét, a személyi függés és a diktatórikus mechanizmusok megszüntetését sürgették a versenyzők egyebek mellett.

„Az sem biztos, hogy minden jó lesz a szerkezeti váltásban, ami most következik” – utalt Sós szőrmentén arra, hogy a sportfinanszírozási és -irányítási rendszer a november 8-án a parlament által elfogadott új sporttörvénnyel átalakul, azt viszont megint csak aláhúzta, hogy Magyarországon jelenleg van legalább húsz edző, aki egy Egerszegi-, Kenderesi- vagy Szabó Tünde-szintű úszót a csúcsra tud vezetni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »