Cucu még nem szokta meg a szentgyörgyi városzászlót

Közel három hónappal azután, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megszavazta a város lobogóját, a Kovászna megyei prefektúra még mindig vizsgálja a határozat törvényességét. 

uj_szentgyorgy_zaszlo_fektetett_b

Sebastian Cucu kormánymegbízott csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a megyeszékhely tanácsa 2008-ban elfogadott zászlaját négy évvel később megtámadta a prefektúra, a határozatot pedig 2014-ben a brassói táblabíróság érvénytelenítette. A Szekeres Attila heraldikus által készített, címerrel ellátott, kék-arany színű lobogó – mint ismeretes – nem tetszett a román tanácsosoknak, akik hiányolták a román szimbólumokat a zászlóról.

Az újságírók a felújított főtérre tervezett Sárkánydomb körüli vitáról, az Új Jobboldal tavalyelőtti magyarellenes felvonulása ügyében benyújtott petícióról, valamint az Antal Árpád polgármesterre a restitúció késleltetése miatt kirótt bírságról is kérdezték a kormánymegbízottat, aki azonban nem volt hajlandó részletesen válaszolni. 

Elmondta, Antal Árpád megfellebbezte a bírságról szóló prefektusi döntést, melyről a bíróság várhatóan április 12-én dönt, az Új Jobboldal felvonulása kapcsán pedig csak annyit mondott: elítéli a magyar és a román szélsőségeseket is.

A helyhatósági választások előkészületeiről szólva elmondta, 600 ezer szavazócédulát nyomtatnak, erre mintegy 120 ezer lejt költenek. Arra is kitért, hogy több településen nő a tanácsosok száma a lakosság létszámának növekedése miatt. Rámutatott: az új jogszabály értelmében az eddigi 30 helyett ezentúl 31 tanácsos alkotja a megyei önkormányzati képviselőtestületet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »