Csütörtökön szavaznak a Bethlen-szobor helyszínéről

Csütörtökön szavaznak a Bethlen-szobor helyszínéről

Bekerült a csütörtöki marosvásárhelyi tanácsülés napirendi pontjai közé az a határozattervezet, amely kimondja, a város főterén kap helyet Bethlen Gábor fejedelem szobra. 

soos_bethlen_6_bSoós Zoltán a szobortervek makettjeinek korábbi bemutatásán

Egyébként már a Sütő András-szobor felállítása kapcsán kialakult szappanoperához kezd hasonlítani a Bethlen tiszteletére tervezett szobor elhelyezése. Először az Erdélyi iskola képviselőinek szobrai mellett, a marosvásárhelyi vár volt az elfogadott helyszín. Azért ott, mert Soós Zoltán akkor kérte, hogy a szabad királyi városi rangot adományozó fejedelemnek is állítsanak méltó emléket, amikor a román írók, költőkről szóló határozat már napirenden volt, s hozzá lehetett csatolni a magyar közösség kérését is.

Később a magyar önkormányzati képviselők nevében Peti András benyújtott egy tervezetet, amelyben kérte, hogy a szobor a főtéren kapjon helyet. Ezt  azonban a város jegyzője törvénytelennek tartotta, s arra hivatkozott, hogy számos engedélyre van szükség, hogy a főtéri zöldövezetet átalakítsák. Soós Zoltán ötletgazda, független polgármesterjelölt azzal érvelt, egyelőre csak elvi beleegyezést kérnek, és természetesen beszerezik a műemlékvédelemtől, valamint a hivatalos szervektől a szükséges engedélyt.

Végül az elmúlt hétvégén megjelent a májusi tanácsülés összehívója, amelyben egy újabb határozattervezet szerepel a Bethlen-szobor helyszínével kapcsolatban, ezúttal a városháza jegyzőjének láttamozásával. A tervezet arra is kitér, hogy a főtéren felállítandó Bethlen Gábor-szobor nem csökkentené a zöldövezeteket, s hogy felállítói minden szükséges engedélyt beszereznek, hogy a Marosvásárhely életében fontos szerepet játszó fejedelemnek méltó emlékműve álljon a város központjában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »