Csütörtökön kezdődik az ellenzéki előválasztás

Csütörtökön kezdődik az ellenzéki előválasztás

A hétfő délutáni határidőig három jelölt adta le a főpolgármester-jelölti előválasztáson való induláshoz szükséges kétezer támogató aláírást. Az előválasztáson dől majd el, ki lesz az ellenzéki pártok által támogatott kihívója Tarlós Istvánnak az őszi főpolgármester-választáson. A szavazólapokon az első helyen Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd jelöltje szerepel, a második a momentumos Kerpel-Fronius Gábor, a harmadik a DK által támogatott Kálmán Olga.

Meglepő, hogy feszültség van az ellenzéki oldalon – jelentette ki Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója az M1 Szemtől szembe című műsorában. Szerinte ugyanis az EP-választásokat követően, miután kiderült, hogy mely pártok erősek, és melyek gyengébbek, egy olyan kép rajzolódott ki, hogy senki sem akar Gyurcsány Ferenccel összetűzésbe keveredni.

 

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke sajtótájékoztatót tart a Kossuth téren 2019. június 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Egyre élesebb kritikák

Az utóbbi időkben azonban egyre élesebb kritikákat fogalmaztak meg egymással szemben az ellenzéki politikusok, sőt Szanyi Tibor MSZP-s politikus például saját pártját támadja. Hozzátette, ez utóbbi inkább a sikertelenségből fakad, de a főpolgármesteri jelöltséggel kapcsolatban érdekes helyzetet teremt, hogy egyre több MSZP-s politikus emelte fel a hangját Gyurcsány Ferenccel szemben. Hozzátette, korábban ugyanakkor többen is az összefogásról beszéltek.

Kiemelte, bárki is lesz majd a főpolgármester-jelölt az ellenzéki előválasztás során, kérdéses, hogy valóban a nyertes indul-e majd el közös jelöltként az őszi önkormányzati választáson.

Hírdetés

Az, ami az ellenzéki oldalon történik, menetrend szerint halad, és már 2009-ben elkezdődött – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Hozzátette, akkor volt az első úgynevezett „casting”, amikor Gyurcsány Ferenc megbukott miniszterelnökként, és kétségbeesett miniszterelnök-jelölt keresésbe kezdett az MSZP és az SZDSZ.

Az előválasztás eredményét is felrúghatják

Emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc akkor három jelöltet is javasolt Glatz Ferenc, Vértes András és Surányi György személyében, aztán végül az SZDSZ Bajnai Gordonnal állt elő. Ebben a tekintetben Törcsi Péter is egyetért azzal az állásponttal, miszerint nem biztos, hogy az ellenzéki előválasztás nyertese lesz majd a végső befutó ősszel. Szerinte ugyanis nem kizárt, hogy valamely ellenzéki erő felrúgja az eredményt.

Ezt jól példázza az az eset is, hogy néhány héttel ezelőtt megegyeztek a pártok, hogy kit támogatnak főpolgármester-jelöltnek, majd az EP-választási eredmények tudatában Gyurcsány Ferenc volt az első, aki felrúgta a megállapodásokat.

Kiállt az addig támogatott Karácsony Gergely mögül, majd új jelöltet nevezett meg – fűzte hozzá.

Véleménye szerint abban igaza van Karácsony Gergelynek, hogyha a DK-s jelölt lesz az előválasztások nyertese, és a szocialistáknak jelen állás szerint Kálmán Olga mögé kellene beállniuk a kampányban, akkor nem biztos, hogy olyan sikeres lenne az a kampány. Hiszen az MSZP aktivistáknak annak a Gyurcsány Ferencnek a jelöltjét kellene támogatnia, aki tönkre tette a pártjukat.

Az MSZP Gyurcsány miatt szerepel rosszul

Boros Bánk Levente pedig arról beszélt, hogy az MSZP-nek ideje lenne már felismernie, hogy a párt azóta szerepel folyamatosan rosszul, mióta Gyurcsány Ferenccel szövetkezik.

Megjegyezte, azt sem tartaná meglepőnek, ha Karácsony Gergely jól szerepelne az előválasztáson, és Gyurcsány Ferenc ismét őt akarná támogatni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »