Csúszik a Hubble űrteleszkóp utódjának fellövése

Csúszik a Hubble űrteleszkóp utódjának fellövése

Sem az idén, sem jövőre nem lövik fel az amerikai James Webb űrteleszkópot, ráadásul a program költségei is meg fogják haladni az erre meghatározott keretet, ezért a program folytatásához újabb kongresszusi engedélyre van szükség – számolt be a BBC hírportálja.

Ismét elhalasztotta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Hubble utódának, a James Webb űrtávcsőnek a fellövését, „nagyjából 2020 májusáig” nem tervezik az indítást – számolt be róla a BBC hírportálja.

A világ legnagyobb űrteleszkópját az a veszély is fenyegeti, hogy átszakítja azt a költségkorlátot, melyet az Egyesült Államok kongresszusa szabott meg.

Hírdetés

A politikusok 2011-ben azt mondták, az űrtávcső megépítése nem kerülhet többe 8 milliárd dollárnál (2019 milliárd forint), ötéves űrbéli működtetése pedig 800 millió dollárnál. A NASA vezetői szerint az építési költségek meghaladhatják az összeget.

– magyarázta Robert Lightfoot, a hivatal igazgatója.

Az elődjénél százszor nagyobb teljesítményű obszervatóriumot az eredeti elképzelések szerint idén októberben bocsátották volna fel a Francia Guyanán található európai űrkikötőből, ám tavaly a NASA bejelentette, hogy az indulást 2019 tavaszára halasztja.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »