Csúszásban a Rubik Központ felépítése

Csúszásban a Rubik Központ felépítése

Nehezen elképzelhető, hogy a csúszásban lévő Rubik Központ elkészülne a korábban beígért 2017-es határidőig, legalábbis erre enged következtetni, hogy még az építészeti tervpályázatot sem írták ki.

Noha 2012-ben Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos még azt ígérte, hogy 2017-re Rubik-kockát formázó múzeum épül a Rákóczi híd budai hídfőjénél, jelenleg még a tervezésre sem írták ki a pályázatot – derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megkeresésünkre küldött válaszából. A több helyen Magyar Géniuszok Háza vagy Rubik-múzeum néven is emlegetett intézmény ötlete egyébként Radnay Pétertől, a Playboy volt főszerkesztőjétől származik, felépítésére pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Rubik Ernő 2012-ben szándéknyilatkozatot is aláírt.

A korábbi közlések szerint már 2014-ben elkezdődött volna az építkezés, ám jelenleg is csak a tervpályázat előkészítése zajlik, és noha erre külön rákérdeztünk, az építkezés várható befejezésének dátumát nem közölték velünk. A projekt jelenlegi állapotát tekintve viszont tényleg nehezen elképzelhető, hogy a kivitelezéssel tartani tudnák a korábban megadott 2017-es határidőt, ráadásul nem elég az épületet felépíteni, a megnyitáshoz értelemszerűen szükség van a múzeum berendezésére is.

A belváros lehet a helyszín

Hogy biztatót is mondjunk: az MNV szerint még az idén kiválaszthatják a helyszínt, véglegesítik az intézmény részletes tartalmi koncepcióját, és a tervpályázatot is elindítják. Annyit elárultak, hogy a múzeum felépítésével kapcsolatban „mintegy tíz” lehetséges helyszínt vizsgáltak meg részletesen, és noha végleges döntés még nincs, jelenleg úgy tűnik, hogy az intézménynek a belváros ad majd helyet. A központi elhelyezkedést szerintük a múzeum közösségi jellege indokolja. (Lehetséges helyszínként már a Nyugati pályaudvar mögötti terület is felmerült a sajtóban.)

A múzeum kialakításakor ötvözni kívánják a kiállítási, az oktatási és a közösségteremtési funkciókat. A pályázat előkészítését a Roeleveld-Sikkes Architects International BV által vezetett konzorcium végzi, az ő feladatuk többek között az új múzeum struktúrájának és szabályzatának kidolgozása, a részletes építészeti program kialakítása, illetve javaslattétel a meghívandó építészek és nemzetközi zsűritagok személyére.

Nem tudni, kocka alakú lesz-e

Úgy tudjuk, Rubik Ernő a projekt kezdetekor mindössze néhány tanácskozáson vett részt, ám azt kikötötte, hogy ha az építésnél felhasználják az általa feltalált kocka motívumát, a projekt irányítóinak nemzetközi pályázatot kell kiírniuk az épület tervezésére – most úgy tűnik, ezt tiszteletben is tartják.

Az MNV szerint az, hogy a Rubik-kocka motívuma hogyan és milyen formában kerül felhasználásra, az a tervpályázat és az azt követő tervezési folyamat során dől majd el. Maga Rubik Ernő egy korábbi interjúban egyébként nem tartotta jó ötletnek, hogy a múzeum épülete kocka alakú legyen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »