Csúcsra szökken az erdélyi burgonyatermesztés: egyre több megyében hódít teret a krumpli

Csúcsra szökken az erdélyi burgonyatermesztés: egyre több megyében hódít teret a krumpli

Rekordarányban, mintegy negyven százalékkal drágult egy év alatt az étkezési burgonya Romániában, ugyanakkor a termesztők számára szép profitot hozó tavalyi esztendő ellensúlyozza a korábbi évek veszteségeit. A kézdivásárhelyi Burgonyanemesítő Kísérleti Állomás igazgatója, Mike Lujza szerint Erdély-szerte felértékelődik a pityókatermesztés.
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint tavaly az összes haszonnövény közül a burgonya drágult a legtöbbet: egy év alatt mintegy negyven százalékkal emelkedett a fogyasztói ára. Az utóbbi öt év átlagában a krumplitermesztők számára a 2018-as esztendő hozta a legtöbb profitot, ami némileg kiegyensúlyozta a korábbi évek veszteségeit. Míg idén Háromszéken a pityóka nagybani ára 1,50–2 lej/kg, tavaly a gazdáktól 30–40 baniért vásárolták fel a viszonteladók.

– mondotta a Krónikának Mike Lujza mezőgazdasági kutató, a kézdivásárhelyi Burgonyanemesítő Kísérleti Állomás igazgatója, akivel a székelyföldi, illetve az erdélyi krumplitermesztés helyzetét vesszük számba. A legtöbb romániai mezőgazdasági kutatóállomáshoz hasonlóan az elmúlt két évben a kézdivásárhelyi intézet helyzete is rendeződött, miután a kormány döntése értelmében 2017-ben átszervezték, adósságait rendezték, és kiszámítható szakminisztériumi finanszírozással helyzetbe hozták a kutatói tevékenységet és a vetőgumó-termelést.

A kézdiszéki intézet idén mindössze 150 tonna vetőgumót tud értékesíteni, aminek több mint a fele a legkeresettebb erdélyi krumplifajta, a Gared, de van holland vetőgumójuk is.

A háromszéki vetőkrumplit egész Erdélyben keresik, a mostani készlet többszörösét is értékesíteni tudnák, mert összehasonlítva például a Kelet-Európára kinemesített holland fajtákkal, a háromszéki krumpli igen ízletes.

A Kelet- és Nyugat-Európát megjárt élelmiszerbotrány – miszerint a keleti EU-s tagállamok gyengébb minőséget kapnak – tökéletesen ráillik a holland burgonyára is. A hollandok a kelet-európai országok számára több nagy hozamú, nagy gumójú, és magas víztartalmú burgonyafajtát nemesítettek ki, amelyek viszont nem ízletesek, és meg sem közelítik a hagyományos erdélyi fajták beltartalmát. Mike Lujza szerint ezeket a holland fajtákat sehol Nyugat-Európában nem forgalmazzák, csak kizárólag Európa keleti felében terítik.

Hírdetés

„Mi is kénytelenek vagyunk ezekből importálni és vetőgumót termelni, mert a Kárpátokon túli, déli megyékben van rá kereslet” – magyarázza a kutató. Noha a holland vetőgumófajták előállítása még a kutatóállomás számára is túl költséges, a piaci kereslet miatt mégis megéri. A hazai fajtáknál nagyobb a hozama, és

néhány nagyáruház számára nem a minőség, hanem az alacsonyabb felvásárlói ár a perdöntő.

Erdélyben a helyi fajták vezetnek. A kívül piros, belül sárga húsú Gared a legkeresettebb, és az egyik legízletesebb háromszéki krumpli, de jól elkel a Nemere, a Millenium és a Redsec is. A hazai választék ennél sokkal nagyobb, de a kutató szerint a termelők néhány fajtát keresnek, amihez hozzászoktak már, ami ízletes, és jó a hozama is. A mezőgazdasági minisztérium AFIR-programjában jó eséllyel lehet krumplitermesztési támogatásra pályázni, aminek feltétele, hogy a termelő a kutatóállomásokon keresztül megvásárolható hazai fajtákat használjon.

A vetőgumó-termelést a szakminisztérium hektáronként 1500 euróval támogatja.

Erdélyben ma már nemcsak a Csíki-medencére, Háromszékre, illetve a Barcaságra korlátozódik a jó minőségű vető-, illetve fogyasztási krumpli előállítása. A kutató szerint kezd kiépülni a Kolozs és a Szilágy megyei krumplitermesztés hírneve is: az észak-erdélyi megyékben is egyre többen látnak fantáziát a burgonyater­mesztésben.

A Kolozs megyei Magyarlónán egyelőre a viszonylag szűk körben keresett bioburgonya termesztésével is próbálkoznak, amely permetezés hiányában új gépesített technológiát feltételez, amivel a legveszélyesebb kártevőt, a kolorádóbogarat el tudják távolítani a növényről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »