„Csontváry én vagyok”- avagy Huszárik kiállítás Pozsonyban!

„Csontváry én vagyok”- avagy Huszárik kiállítás Pozsonyban!

Érdekes témákkal, színes riportokkal várja a rádióhallgatókat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető a Kossuth Rádión, a Határok nélkül szombati adásában: Csontváry én vagyok avagy Huszárik kiállítás Pozsonyban – Ady Endre – Benedek Elek – Mikszáth Kálmán és Madách Imre évfordulók nyomában – magyar slágerek a két világháború között–  Gábor Zoltán operaénekes magánestje Délvidékről, Erzsébetlakról.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából nyitották meg a „Csontváry én vagyok” címűkiállítást a Pozsonyi Magyar Intézet épületében. Az idelátogatók Huszárik Zoltán rajzait és Markovics Ferenc standfotóit tekinthetik meg. A filmművész-grafikus Huszárik Zoltán naplószerűen, rajzban is dokumentálta a Csontváry-film forgatását.Ezzel párhuzamosan örökítette meg a rendezőt, az alkotói munkát Markovics Ferenc fotóművész. A pozsonyi kiállítást a filmrendező lánya, Huszárik Kata színésznő nyitotta meg. Haják Szabó Mária először a kiállítás kurátorát, Medve Mihályt kérdezi a részletekről.

A nagyváradi Szigligeti Színház művészei Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékeznek meg. Két előadással készülnek:Az eltévedt lovascímű emlékműsorral, amely a költő születésének 140. évfordulójára készült el, és a Ki látta Adyt?című összeállítással Harsányi Sulyom László rendezésében. A darabokról Ionescu Nikolett beszélget Novák Eszter művészeti vezetővel. A jeles évfordulóhoz kapcsolódik továbbá január 28-ána költő verseinek román nyelvre fordíthatóságának lehetőségeirőlszóló tanácskozás a Szatmár Megyei Múzeum és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület együttműködésével.

Hírdetés

Benedek Elek, „Elek apó” születésének 160., halálának 90. évfordulójára emlékezünk ebben az évben. Az erdélyi események koordinálásának feladatát a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Irodája vállaltafel.

A magyar irodalom két januárban született klasszikusa, Mikszáth Kálmán és Madách Imread alkalmat az Ipoly-parti megyeszékhelyen, Salgótarjánban egy kiemelt fontosságú eseményre,  a kultúraszerető emberek Kárpát-medencei szintű találkozójára. Így történt ez idén is. Az események egyik fő szervezője a “nagy palóc” nevét viselő szakgimnázium. Elsőként a tagintézmény vezetőjét,Zérczi Miklóst kérdezte Tarnóczi László.

Erzsébetlakról pedig Kónya-Kovács Otília jelentkezik zenés helyszíni riporttal Gábor Zoltánokleveles koncert-és operaénekes magánestjéről.

Adás: Kossuth Rádió 2019.január 26-án (szombaton) 18.30-19.00.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »