Csöndes világhír és gyereklélek

Csöndes világhír és gyereklélek

A Pagony Kiadó miniatűr Boribon kötetekkel ünnepelte a 80 éves Marék Veronikát, a Budapest Bábszínházban a gyerekközönség énekelt neki születésnapi dalt, a Budapest Projekt Galériában pedig kétszintes, átfogó életműtárlattal tiszteleg a meseíró-grafikus több mint hatvanéves pályafutása előtt a Móra Kiadó.

Tárgyilagos, mégis – beszélgessünk bármiről – olyan, mintha mindig mesélne. Marék Veronikának épp az a védjegye, hogy felismerte: a gyerekekkel sem gügyögni kell. Meséi nem finomkodók. Már az első, A Bem téri gyerekek is, amelyet 1956-ban egy játék mackó felboncolásával indított, egyenesen a közepébe vágott a gyereklétnek. Boribont, a mackót, amely ebben a történetben megsértődik, és világgá megy, számtalan kalandon kísérhették el az elmúlt hat évtizedben felnőtt gyerekek, sőt, a mostaniak már egy rendkívül jól sikerült bábszínházi előadásban is szurkolhatnak érte, amelyre, bár évek óta fut, ma is alig lehet jegyet kapni.

http://mno.hu/

Hírdetés

Marék Veronika abban a több mint hatvan évben, amióta a pályára lépett, több mint negyvenöt magyar nyelvű kötethez adta a nevét, de sikerei nem állnak meg a határainknál. Japánban ötven éve minden évben 2000-3000 példányban adják ki Laci és az oroszlán című könyvét, amely 600 000 feletti példányszámával igazi kultkönyvvé vált a távol-keleti országban. Csak Tokióban több mint huszonkilenc könyve jelent meg, és Oszakában hatalmas életmű-kiállítást rendeztek számára néhány évvel ezelőtt. A bátorság kérdését boncolgató Laci és az oroszlán Koreában is népszerű, Kínában pedig már az irodalmi nyelven is megjelent.

Nevéhez fűződik Boribon és Annipanni mellett A csúnya kislány, Kipkopp, sőt, a Kockásfülű nyúl figurája is, amelyet Richly Zsolt keltett életre a filmvásznon. Könyveit egyebek mellett német, angol, spanyol, lengyel, román, francia és szerb nyelvre is lefordították, nem csoda, ha könnyű volt kidekorálnia a Móra Kiadónak a külföldi kiadásokkal a turisták szempontjából is frekventált helynek számító belvárosi Budapest Projekt Galériában, két emeleten rendezett ünnepi kiállítást.

http://mno.hu/

Marék Veronika 80 – pillantjuk meg a hívogató feliratot a galéria frontján, miközben elsuhan velünk az autóbusz a Kossuth Lajos utcán, s míg tovarobogunk, elgondolkodunk, hogy lett ebből a sallangoktól mentes, letisztult, egyszerű mesevilágból csöndes világhír az író-grafikus számára anélkül, hogy mi idehaza felmértük, méltóképp megbecsültük volna. Még jó, hogy ma sincs túl késő. A meseíró-grafikusnak tavaly és idén is került ki új könyv a keze alól, Marék Veronika, hála istennek, fiatal nyolcvanas. A gyereklélek, úgy tűnik, jól konzervál. Nekünk meg nem marad más, mint azt kívánni, legyen egyszer fiatal kilencvenes!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »