Csoma Botond: politikai fegyverszünetre van szükség legalább fél évig

Romániának “nagyon gyorsan” teljes jogkörű kormányra van szüksége, és ez akkor valósulhat meg, ha a politikai felek legalább hat hónapos politikai fegyverszünetben állapodnak meg, hogy az ország kilábalhasson a válságból – jelentette ki kedden Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

“Mielőbb ki kell alakítani egy parlamenti többséget, mert szorít az idő, a kijelölt miniszterelnök, Ciucă úr kormányalakítási megbízása is lejár hamarosam, azt hiszem, szombaton. Véleményem szerint sietnünk kell, valahogy egyezségre kell jutnunk a parlamenti többség kialakításáról” – fejtette ki a politikus az RFI-nek nyilatkozva.

Kérdésre válaszolva Csoma Botond elmagyarázta, szerinte a politikai fegyverszünetnek azért kell legalább hat hónapig tartania, hogy az ország túljusson az egészségügyi és a gazdasági válság hullámvölgyén.

Hírdetés

“Ha találnánk egy parlamenti többséget, amely hosszabb idei működőképes, nyilvánvalóan nem kell hat hónap múlva ismét megdönteni a kormányt” – szögezte le.

Csoma szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) lehetne újraéleszteni egy stabil parlamenti többséget, bár a jelek szerint jelenleg a tárgyalások megfeneklettek. A politikus ugyanakkor úgy véli: a Nemzeti Liberális Párt nem tárgyalhat egyszerre a parlamenti többség kialakításáról a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az USR-vel is.

“Azaz tárgyalni lehet, de a parlamenti többséget vagy csak a PSD-vel, vagy csak az USR-rel lehet kialakítani. Nem hiszem, hogy ebben a többségben mindkét pártnak benne kellene lennie. A legmegvalósíthatóbb – ha nem csak hat hónapra tervezünk – forgatókönyv a parlamenti többség újjáépítése az USR-vel” – vélekedett az RMDSZ-es politikus.

Csoma érvei szerint nem tudni, hogy mennyire bizonyul stabilnak a PSD részéről érkező parlamenti támogatás, és milyen “engedményeket” kellene tennie a kormánynak ezért cserében. Ahhoz pedig, hogy egy kisebbségi kormány hatékony lehessen, stabil parlamenti támogatásra van szüksége, szögezte le.

A korábbi kormánykoalíciót alkotó pártok (PNL, USR, RMDSZ) részéről érettségre és megfontoltságra van szükség, meg kell próbálni megoldani a meglévő konfliktusokat, és akkor van esély együtt kormányzni – tette hozzá a frakcióvezető. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »