Csökkentsük az adót, szorgalmazza a bajor miniszterelnök az energia drágulása miatt

Csökkentsük az adót, szorgalmazza a bajor miniszterelnök az energia drágulása miatt

Adócsökkentést szorgalmaz az energiaárak németországi emelkedése miatt a bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder javaslata szerint átmenetileg 7 százalékra kellene csökkenteni az üzemanyagok általános forgalmi adóját (áfa).

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Berliner Morgenpost című lap hírportálján vasárnap ismertetett nyilatkozatában a formálódó új szövetségi kormányra az energiapiacon váró feladatokról elmondta: nem szabad tétlenül nézni, ahogy a télhez közeledve egyre drágul az energia.

Az új szövetségi kormánynak – amelyben a CSU és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) várhatóan nem lesz benne – a 19 százalékos kulcs helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá kell sorolnia az üzemanyagokat, legalábbis átmenetileg.

A villamos energia árának emelkedése miatt pedig ki kell vezetni, nullára kell csökkenteni a megújuló források kiaknázásának ösztönzését szolgáló járulékot – az úgynevezett megújuló energia törvény (EEG) után EEG-hozzájárulásnak nevezett díjat -, és az európai uniós előírások által szabályozott mozgásteret maximálisan kihasználva a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni az áramszolgáltatókat terhelő úgynevezett villamosenergia-adót – fejtette ki Markus Söder.

Hozzátette, hogy a hátrányos helyzetű lakossági fogyasztóknak külön támogatást kell biztosítani a fűtési költségekhez.

Hírdetés

A gazdasági szereplők terheinek növekedéséről azt mondta, hogy az ipari áram árában meg kell határozni egy felső szintet, amelyet nem léphetnek át a szolgáltatók.

A földgáz világpiaci árának elszabadulásával kapcsolatban úgy vélte, „ésszerű” lenne, ha rövidesen kiadnák az engedélyeket az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat vezetékrendszer új vezetékpárja, az Északi Áramlat-2 üzembe helyezéséhez.

Az Északi Áramlat-2 biztonságos alapot jelent ahhoz, hogy Németországban stabilan rendelkezésre álljon a gáz – húzta alá Markus Söder a Berliner Morgenpostnak és a kiadó – a Funke médiacsoport – többi lapjának adott nyilatkozatában.

Kiemelte, hogy Németországnak nagy szüksége van gáztüzelésű erőművekre, méghozzá a szénfelhasználás és az atomenergia használatának fokozatos megszüntetése és egy sor további tényező, köztük a digitalizáció és az elektromobilitás miatt növekvő villamosenergia-igény miatt.

Németországban hónapok óta egyre nagyobb gond az energia drágulása. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint októberben 18,6 százalékkal többet kellett fizetni az energiáért, mint egy éve. A lakossági fogyasztók különösen nehéz helyzetben vannak, mert az áram és az üzemanyag ára is meredeken emelkedik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »