Csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 2,6 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 5,5 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek 2,5 százalékos árnövekedéséből tevődött össze – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára 5,0 százalékkal csökkent augusztusban éves szinten, ami a búza árának 17 százalékos eséséből és a kukorica 4,8 százalékos emelkedéséből származik. A vágósertés ára 15 százalékkal nőtt, míg a tej ára 4,7 százalékkal csökkent tavaly augusztushoz képest.

Élénk növekedést mutatott az ipari termelés

Augusztusban az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami kéthavi csökkenés után tavaly március óta a legnagyobb növekedés. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,5 százalékkal nőtt – erősítette meg a múlt héten kiadott előzetes számokat második becslésében szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A két adat jelentős eltérését az okozza, hogy idén augusztusban hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző három hónapban mért csökkenés után 1,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene augusztusban 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a járműgyártás kivitele 13,1 százalékkal emelkedett Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »