Csökkent a magyar háztartások hitelállománya

Csökkent a magyar háztartások hitelállománya

Októberben a háztartások hitelállománya 14,4 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forinthitelek állománya 13,8 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 0,6 milliárd forinttal csökkent. Az MNB adatai szerint február óta először haladta meg a törlesztett összeg a hitelfelvétel mértékét, szeptemberben 24,8, augusztusban 29,7 milliárd forint volt az új hitelek értéke a törlesztésen felül.

Forrás: Shutterstock

Hírdetés

A háztartások betétállománya tranzakciókból eredően 53,2 milliárd forinttal nőtt a szeptemberi 21,4 milliárd forintos betétkivonást követően. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétekbe 61,5 milliárd forintos nettó betételhelyezés történt, míg a devizabetétekből 8,3 milliárd forintos volt a nettó betétkivonás októberben.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – 49,1 milliárd forintos növekedést mutatott a szeptemberi 39,3 milliárdot követően, de jelentősen elmaradt az augusztusi csaknem 90 milliárd forinttól. A forinthitelek állománya 71,0 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 21,9 milliárd forinttal csökkent októberben. A vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 155,4 milliárd forinttal nőtt. Augusztus óta jelentős betéteket helyeznek, júliusban volt utoljára minimális betétkivonás. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétekbe 146,9 milliárd forintos, míg a devizabetétekbe 8,5 milliárd forintos nettó betételhelyezésre került sor októberben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »