Csökken a szír hadsereg légi csapásainak száma Aleppóban

Humanitárius okokból csökkentik Aleppóban a légi csapások számát és a tüzérségi tüzet a szíriai fegyveres erők – jelentette be szerdán a hadsereg főparancsnoksága.

A közlemény szerint a keleti városrészt kezükben tartó lázadók – a szír hivatalos szóhasználattal „terroristák” – élő pajzsként használják a lakosságot. A támadások hevességének csökkentése lehetővé teszi, hogy biztonságosabb helyre menjenek azok, akik ezt akarják – véli a parancsnokság.

Az észak-szíriai nagyváros keleti felét az alig egyhetes tűzszünet szeptember végi felmondása óta ostromolja a hadsereg. A nyugati hatalmak civil célpontok szándékos bombázásának gyanúja miatt háborús bűncselekményekkel vádolják a szíriai rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot.

A hadseregnek már sikerült elvágnia minden bevezető útvonalat, amelyet a felkelők használtak, területeket foglalt el északon, és behatolt az óvárosba is.

Az Arab Liga rendkívüli ülést tartott kedden a helyzet miatt, amely a szervezet főtitkára szerint „még a szíriai konfliktus mércéjével szemlélve is rendkívül válságos”, és sürgős, humanitárius célú tűzszünetre szólított fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »