Csődöt mondtak a menekültkérdés kezelésében

Csődöt mondtak a menekültkérdés kezelésében

Az Európai Unió intézményei és a tagállamok is csődöt mondtak a menekültkérdés kezelésében – ezt Tálas Péter mondta szerdán egy budapesti konferencián. A biztonságpolitikai szakértő szerint hibázott a belga terrorelhárítás, amikor nem sokszorozták meg a rendőrséget, és nem osztották meg az információkat. A Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője pedig a magyar kormányt vonta felelősségre, amiért rosszul bánt a kiskorú menekültekkel.

Több mint 140 ezer menekült és migráns próbált elérni Európába 2016 első két hónapjában. Tízszer annyian, mint tavaly ugyanekkor. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 56 százalékuk nő és gyermek.

„A Magyarországra érkező csonka családoknál látjuk, hogy például az anya vagy az apa súlyosan traumatizálódik, és kialakul nála egy depresszió, és a gyerek veszi át náluk a szülő szerepét” – mondta Hárdi Lilla, a Cordelia Alapítvány orvos igazgatója.

Tavaly 8800 olyan szír és afgán kiskorú érkezett Magyarországra a menekülthullámmal, akikkel nem volt kísérő. A Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője úgy látja, a kiskorúak esetében  Magyarország nem felelt meg azoknak a nemzetközi kötelezettségeknek, amelyeket akár az uniós joggal, akár egyéb nemzetközi egyezmények aláírásával vállalt.

„Magyarországon még a nemzetközi szinten viszonylag jónak tekinthető gyakorlatokkal is szembe megy a magyar hatóság mindennapi praxisa, például az orvos, aki rendszeresen elvégzi a gyakorlatot Budapesten, egy röntgenfelvételt néz meg, tehát azt is elutasítja, hogy találkozzon a gyerekkel” – fogalmazott Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője.

A nemzetközi helyzetre utalva a budapesti Corvinus Egyetem docense azt mondta: a tagállamokat lehet okolni a kialakult helyzetért. „Tavaly február óta nem is tudjuk megszámolni, hány találkozó volt, ami arról szólt, milyen akciókat, jogszabályokat kell azért végrehajtani, hogy lehessen ezt a helyzetet normalizálni vagy könnyebben kezelni.  Megállapítja az unió fél év elteltével, hogy a legfőbb probléma az, hogy nem hajtják végre ezt” – közölte Gálik Zoltán.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a brüsszeli merénylet is az uniós intézmények csődjét mutatja.

– Ha megnézzük, hogy a belga terrorelhárítás mit csinálhatott volna Párizs óta, és mit nem csinált meg.

– És mit csinálhatott volna?
– Az egészet át kellett volna alakítani, fel kellett volna tölteni a rendőrséget, meg kellett volna osztani az információt. Most ugyanott vagyunk, mint Párizs után, csak most Brüsszelben követték el, és ugyanaz a terrorelhárítás, ugyanaz a belbiztonság a felelős” – jelentette ki Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutató Központ igazgatója.

Tálas Péter hozzátette: az Európai Uniónak menekültkérdésben, terrorelhárításban és határőrizetben is uniós szinten kell lépnie.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »