Csoda Iránban

Csoda Iránban

Csütörtökön labdarúgó-világbajnoki selejtezőt vív egymással az ázsiai zóna 3. fordulójában, a C-csoportban Irán és Kambodzsa válogatottja. A hír önmagában aligha váltana ki világszerte érdeklődést. Az tette érdekessé a mérkőzést, hogy hosszú évtizedek után, 1981 óta először mehetnek be nagyobb számban hölgyek is szurkolni a teheráni stadionba.

Az enyhítés hátterében a FIFA fenyegetése (is) áll. A világszervezet elnöke, Gianni Infantino a szeptemberi, milánói Best Gálán felhívta a tagországok klubjainak figyelmét arra, hogy ne játsszanak barátságos mérkőzést iráni klubokkal, ameddig a női szurkolókra vonatkozó tiltás érvényben van. A világszervezet aztán az iráni szövetség felfüggesztését is kilátásba helyezte.

A tarthatatlan helyzetre néhány héttel ezelőtt a Kék Lánynak nevezett szurkoló esete hívta fel a figyelmet.

Szahar Khodajari, miután márciusban lebukott azon, hogy fiú ruhába öltözve be akart jutni az Azadi Stadionba szeretett klubja, az Eszteglal mérkőzésére, fogdába került. Három nappal később óvadék ellenében szabadult. Szeptemberben, a bírósági tárgyalás előtt, a szankcióként kilátásba helyezett, fél évtől akár két évig terjedő börtönbüntetéstől való félelmében felgyújtotta magát. Egy héttel később belehalt sérüléseibe.

Hírdetés

A százezres (egyébként farszi nyelven a szabadság szót nevében viselő) arénába 3500 jegyet különítettek el a nőknek, akiket 150 fős, ugyancsak hölgyekből álló rendőri erő vigyáz majd.

  • Iránban 2018-ban, az oroszországi világbajnokság alatt rövid időre feloldották a tilalmat, de akkor a vb-ről közvetített mérkőzéseket nézhették meg nők (is) a stadionban.
  • 2001-ben húsz ír nő engedélyt kapott arra, hogy vendégszurkolóként a helyszínen lássa a két válogatott világbajnoki selejtezőjét.
  • Négy évvel később néhány iráni szurkolónő láthatta a bahreiniek elleni találkozót.
  • Tavaly októberben száz kiválasztott nőt beengedtek a Bolívia elleni barátságos mérkőzésre.

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »