Csirkékkel lehet a leghatékonyabban védekezni a malária ellen?

MTI nyomán

Az élő csirkék szaga távol tarthatja a maláriát okozó szúnyogokat etióp és svéd kutatók kísérletei szerint.

Az Addisz-abebai Egyetem és a Svéd Mezőgazdasági Tudományegyetem kutatói Etiópia nyugati részén végeztek kutatásokat. A kísérleteikre önként vállalkozó alanyok egy olyan szobában aludtak védőháló alatt, ahol ketrecben egy élő csirkét helyeztek el. A vizsgálatokat az élő csirkék mellett a csirkék tollaiból kivont komponensekkel is elvégezték. Az eredmények szerint mindkét esetben “jelentősen csökkent” a moszkitók száma a szobában elhelyezett szúnyogcsapdában.

A maláriaparazita a májban húzódik meg, mielőtt bekerülne a vérkeringésbe. A fertőzést a parazitát hordozó moszkitók viszik be az emberi szervezetbe csípésükkel. Az ENSZ jelentése szerint tavaly majdnem 400 ezer ember életét követelte maláriás fertőzés. Bár a malária által okozott halálesetek és megbetegedések száma csökken, az egészségügyi szakemberek újabb és újabb módszereket keresnek a még mindig nagyon elterjedt betegség elleni védekezésre.

Mivel néhány szúnyogfajta a jelentések szerint már immunissá vált egyes rovarirtókra, az új védekezési módszerek nagyobb szerephez juthatnak – mutatott rá a kutatásról beszámoló BBC.

A Malaria Journal folyóiratban publikált tanulmány megállapította, hogy a moszkitók szaglásukkal választják ki azt az állatot, amelyet megcsípnek, és valószínűleg lehet valami visszataszító számukra a csirkék szagában, amiért elkerülik azokat. Habtie Tekie, az Addisz-abebai Egyetem kutatója szerint a csirkék illatanyagából ki kellene vonni azokat a komponenseket, amelyek a moszkitókat távol tartják, és ezt fel lehetne használni a védekezésben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »