Csirkecsontok jeleznék az új földtörténeti kort

Csirkecsontok jeleznék az új földtörténeti kort

Olyan letagadhatatlan hatással volt a bolygóra az emberiség, hogy érdemes lenne tudósok szerint új földtörténeti korszakot is bevezetni.

Több mint 11 ezer évvel ezelőtt kezdődött a holocén, és máig tart, de tudósok arra jutottak, hogy az emberiség Földre gyakorolt hatása miatt érdemes lenne bevezetni az antropocént – számolt be róla a The Guardian. A szakértői csoport hétfőn tárta javaslatát a Nemzetközi Geológiai Kongresszus (IGC) elé Fokvárosban. Az új korszakot a tudósok szerint nagyjából 1950-től kellene datálni, a neve pedig antropocén lenne, utalva az emberiségnek a Földre gyakorolt hatására.

A kutatók szerint az új korszakot a Földet beborító radioaktív anyagok, az erőművekből fennmaradó korom és a műanyagszennyezés jellemzi, de még a háziasított csirkék által hátrahagyott csontokat is felemlegették.

Az archaikumtól az antropocénig

A holocén nagyjából 11 700 évvel ezelőtt kezdődött, és a kainozoikum (újállati idő) utolsó időszakaként sorolható be. A holocénre jött létre bolygónk földrajza és élővilága, ezek alakításában pedig már jelentős szerepet játszott az ember. A klímát a kainozoikumi eljegesedés interglaciális periódusa jellemzi: ez gyors felmelegedéssel jár, de a kiinduló hőmérsékletet még bőven nem éri el. A növényvilág átmenetnek tekinthető a pleisztocénből, az állatvilágon belül viszont a holocénre kihaltak Amerika, Ausztrália és Eurázsia nagy testű állatai.

Az antropocén bevezetését már javasolták a XX. század második felében is. Eugene F. Stoermer ökológus a 80-as években használta a kifejezést a mai értelmében, hogy aztán a Nobel-díjas Paul Crutzen is az antropocén időszakának eljövetelét fejtegesse. Bár hivatalosan még nem elfogadott a meghatározás, több tudós is használja, az Amerikai Földtani Társaság 2011-es találkozója pedig ezt a címet kapta: „Az archaikumtól az antropocénig.”

Életünk nagy részét ebben éltük le

„Az antropocén jelentősége, hogy más pályára állítja a Föld rendszerét, aminek természetesen részei vagyunk” – jelentette ki az antropocént vizsgáló munkacsoport (WGA) vezetője, a Leicesteri Egyetem geológusaként dolgozó Jan Zalasiewicz professzor. Mint mondta, ha javaslatukat elfogadják, hivatalos lesz, hogy az antropocén csak kicsivel előbb kezdődött, mint hogy ő megszületett. Mint mondta: életünk nagy részét már az antropocénben éltük le, és csak épp realizáljuk a változás állandósulását.

Ahhoz, hogy egy új földtörténeti korszakot bevezessenek, találni kell egy olyan jelet, amely világszerte terjedve meghatározza a változást. Szükséges továbbá, hogy ezek a jelek megmaradjanak a jövő földtörténeti korszakaiban beépülve a földrétegekbe. A dinoszauruszok kihalása például ilyen volt 66 millió évvel ezelőtt: véget is vetett a krétának egy csapásra. Ezért is lehet, hogy a tudósok most a radioaktív anyagokkal, a műanyaggal és a csirkecsontokkal igyekezhetnek meghatározni a XX. század második felétől datált antropocént.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »