Csillagpont újragondolva

A fiatalok vágynak arra, hogy szeretettel megragadjuk, személyes hitelességen keresztül meggyőzzük, őszinteséggel megtartsuk, az igazsággal megállítsuk és Isten csodálatos lényével elkápráztassuk őket. Ettől érzik magukat biztonságban, ettől látják magukat fontosnak. Mindez érthetővé teszi számukra, hogy nem maradtak magukra. A csillagpontos lelki rendezvények, a zene, a közösen megélt órák, napok sokakat vonzottak már az evangélium hallgatására. Az istenkeresés folyamatát felgyorsíthatja a bátorító, segítőkész közösség. Az itt kötött ismeretségek hosszú barátságok alapját adták már, sőt házasságok köttetek egymásra találó fiatalok között. Mező István Mózes, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának vezetője, az idei fesztivál egyik főszervezője arra vágyik, hogy a jelenlévők megismerhessék, ki is valójában Isten. A nyári program minden rezdülése ezt szolgálja.

Az először húsz évvel ezelőtt megrendezett Csillagpont igazi református branddé nőtte ki magát.

A Kárpát-medence legnevezetesebb ifjúsági találkozója két évtized alatt annyira megerősödött, hogy mára értékes helyet vívott ki magának számos népszerű zenei és kulturális fesztivál között. Sokan rácsodálkoztak már a résztvevők és fellépők közül, hogy a Magyarországi Református Egyház olyan jó hangulatú, vidám, mégis józan fesztivált szervez, amely Istenre mutat, és ahol biztonságosan szórakozhatnak a fiatalok. Lehetetlen megmondani, hány ezer fiatal életét érinthette meg Isten a Csillagponton a 2003-as első, bodajki találkozó óta. Sok embert ismerek, akik ki nem hagynának egyetlen találkozót sem, hiszen éppen valamelyik Csillagponton fordult meg gyökeresen az életük. Dübörög a fesztiválszezon, lassan minden bokor alól kinő egy, és ebben a gazdag kínálatban mi egészen különlegesek vagyunk: egyedi élményt kínálunk a 14 és 35 év közötti fiataloknak, az esemény történetében most először a Balaton északi partján, Zánkán. A Csillagpont sokkal több, mint a legtöbb nyári fesztivál. Igényes kulturális szórakozási lehetőség, hatalmas lelki töltettel, amely más rendezvényeken aligha élhető meg. Július utolsó hetében hasonló gondolkodású és identitású fiatalok tölthetik tartalmasan együtt az időt. A remek koncertek és dicsőítő alkalmak mellett közösen hallgathatják az igei tanításokat, előadásokat, lelkileg inspirálódhatnak. A fesztivál megrendezésével az a reményünk, hogy Isten szeretete és a közösség ereje megtérést, megújulást hoz a fiatalok életében.

Mező István f: Sebestyén László

Mező István, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának vezetője, a Csillagpont egyik főszervezője

Fotó: Sebestyén László

Miben változatlan és mitől lesz más a mostani Csillagpont?

Ami ugyanaz, hogy a Csillagpont továbbra is alkoholmentes, józan fesztivál, ahol biztonságban szórakozhatnak a fiatalok. Biztatom a gyülekezeteket és a szülőket, hogy bátran engedjék el a gyerekeket, mert nálunk jó helyen vannak. Korábban sok híres fellépőnk arról számolt be, üdítő, hogy a Csillagponton józanul is hatalmasat tudnak bulizni a fiatalok, milyen jó látni a tiszta tekinteteket. A legszembetűnőbb változás idén a balatoni helyszín, hiszen megszakítva az előző évek hagyományát – kényszerűségből – búcsút mondtunk Debrecennek, mert az egyetem területén építkezés folyik, így most nem tudnak helyet adni a rendezvényünknek. Ismét olyan helyszínt választottunk, ahol felhőtlenül kikapcsolódhatnak a fesztiválozók: a zánkai Erzsébet-tábor két éve megújult, és a korszerű infrastruktúrájú, modern épületegyüttesek valóságos ifjúsági paradicsommá alakultak. Szerettünk volna azonban hűek maradni korábbi hagyományainkhoz, hiszen a rendezvényen mindig fontos szerepet játszott a sátrazás. Ezért a központi épületek mellett sátortábort is kiépítettünk, amelynek minősége nem marad el bármely más hazai fesztiválétól. Július 12-én lezárul a fedett szállások foglalása, utána már csak sátoros elhelyezést tudunk biztosítani. Ezért aki fedett szállást szeretne, kérjük, minél előbb jelentkezzen! A helyszín újdonsága, hogy a vízpart lehetőséget ad majd a nyári kánikulában a fürdőzésre, szervezünk vízi játékokat, strandröplabda-, strandkézilabdameccseket, lesz sárkányhajózás, de tervezünk komplex sportprogramokat is, valamint újdonság lesz az e-sport-sátor.

Mire számíthatunk idén?

A fesztivál jelmondata szójáték: Találj Rá(m)! Az üzenet tele van dinamikával, és magában hordozza azt a jelentést, hogy bármilyen élethelyzetben vagyunk, nincs kivétel, Isten nemcsak jelen van, de bárki meg is találhatja. Remélem, hogy a vele való találkozást sokan átélik majd a héten. A szervezőkkel együtt nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy lehetőleg minden igényt kielégítsünk, vagyis az is jól érezze magát, aki mozgalmas bulira vágyik, és az is, aki inkább a kevésbé zajos lelki eseményeket szereti. Napközben szabadidős és lelki programok széles választékából szemezgethetnek az érdeklődők, esténként pedig jönnek a koncertek. A Csillagpont sajátossága, hogy olyan közösséget kínálunk a fiataloknak, ahol mélyebben megélhetik hitüket. Választ kereshetnek és találhatnak az őket foglalkoztató életkérdésekre, megoszthatják örömüket és bánatukat. A délelőtti előadásokat a korábbiaktól eltérően ezúttal több lelkész tartja, és az áhítatokon dicsőítések támogatják a lelki elmélyülést. Napközben több mint százféle program ígér tartalmas szórakozást tizenöt helyszínen. A honlapon minden részlet megtalálható (csillagpont.info). A fesztivál történetében először Ez az a nap! Balaton rendezvény is lesz. Együttműködésünket június 10-én Debrecenben jelentettük be, a telt házas Nagyerdei Stadionban, miközben a háttérben a kivetítőkön megjelent: legközelebb a Csillagponton, Zánkán találkozunk az Ez az a nap! Balatonon. A koncertfolyam július 28-án, pénteken este hattól éjfélig tart majd. Sokan hallgatnak keresztyén zenét, református fiataljaink ismerik a népszerű együtteseket, most pedig az Ez az a nap találkozhat a Csillagpont fesztivállal. Bízom benne, hogy a két közönség között, ahol sok átfedés lehet, nemcsak barátságok, hanem lelki közösségek is kialakulhatnak.

gettyimages-1453676114

Fotó: Getty Images

A legtöbb érkezőre pénteken számítunk, ezért erre a napra is lehet külön jegyet vásárolni négyezer forintért. A többi napi jeggyel ellentétben jóval olcsóbban, hiszen arra vágyunk, hogy megtöltsük a teljes teret, ameddig a tábor befogadóképessége engedi. A heti fellépők között nem csak keresztyén zenekarok lesznek. A nyitóesten Horváth Tamás, a hét során pedig a Follow the Flow ad esti koncertet, a külföldi keresztyén előadók közül többek között a Hillsong London Worship és az LZ7 lesz velünk. Újdonság, hogy a koncertek után rögtön egy lelkész a színpadra lépve az evangéliummal szólítja meg a fiatalokat, amellyel a zenei töltekezés után hívja az Istent keresőket. Nagyon szeretem a programnak ezt a részét, és bevallom, sokat várok tőle. A záró istentiszteletet élőben közvetíti a közmédia, így akár több tízezer fiatal lehet egyszerre Isten jelenlétében.

A zenekarok kiválasztásánál milyen szempontokat vettek figyelembe?

Trágár vagy obszcén szövegeket éneklő előadók nem jöhetnek a Csillagpontra, de mindenképpen szerettük volna, ha olyanokat láthatnak élőben a résztvevők, akiket akár naponta hallgatnak. Nem fogytunk ki az ötletekből, már most van néhány zenekar, amelyeket a következő Csillagpontra meg tudunk hívni, és biztosra veszem, hogy a zenei felhozatalban sem most, sem két év múlva a következő fesztiválunkon nem fognak csalódni. A külföldi fesztiválokon már hosszú idő óta szinte természetes a kártyahasználat, hiszen a résztvevőknek és a szervezőknek is jobb, ha gyorsan pörögnek a fizetések, nem kell a készpénzzel, visszajáró apróval esetlenkedni, ráadásul kígyózó sorok sem alakulnak ki. Ezt a trendet mi is követjük, és idén először a Csillagpont teljesen készpénzmentes lesz. Ez azt is jelenti, hogy a rendezvény istentiszteleteinek végén az adakozás is bankkártyával történik. Ha beválik, megszeretik és jó tapasztalatokat szerzünk, a bankkártyás, órás, telefonos adományozás és fizetés lehetőségét a későbbiekben bátrabban kipróbálhatnák a gyülekezetek is. Sokan félnek még a templomainkban bankterminálokat használni, pedig egyre kevesebben hordunk készpénzt magunknál, hiszen mindenhol kártyával fizetünk, ezért szeretnénk mi is egyszerűsíteni.

„A Csillagpont sajátossága, hogy olyan közösséget kínálunk a fiataloknak, ahol mélyebben megélhetik hitüket”

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a fiatalnak, aki idén fesztiválozásra gondol. Milyen segítséget tudunk adni a szorult helyzetben lévőknek?

Igyekszünk támogatni mindazokat, akik anyagi nehézséggel küzdenek, hiszen tudjuk, nem olcsó a fesztiválozás. A koronavírus-járvány után a zenei piac pótolni akarja a hosszan tartó árbevétel-kieséseket, és a fellépési díjakat jelentősen megemelték. Ennek ellensúlyozására az ifjúsági szervezetekkel és a támogatókkal közösen úgy alakítottuk ki a jegyárakat, hogy ne terheljük túl a családok pénztárcáját. Hatnapos fesztiválunk teljes költsége és belépőjegyeink ára nincs arányban, vagyis az egyház is jelentősen hozzájárul, hogy minél több fiatal jöhessen. A rendezvény házigazdája, a Magyarországi Református Egyház komoly összeget fordított a támogatási rendszer kialakítására, de jelentős részt vállaltak kormányzati szervek és több magánvállalkozás is. Ezért kérjük, akiknek csakugyan szűkösek a pénzügyi lehetőségei, töltsék ki a Csillagpont honlapján (csillagpont.info) található támogatásigénylő űrlapot. Segítünk, hogy anyagi okokból ne maradjon le a Csillagpontról senki, aki szeretne jönni.

Hogyan vehetik igénybe a támogatást a háború árnyékában, Kárpátalján élő fiatalok?

A kárpátaljai magyar református fiatalok teljesen díjmentesen kaphatnak heti jegyet, fedett szállást, valamint reggelit és ebédet. Ezen kívül az utazás költségeihez is hozzájárulunk, hogy minél többen együtt lehessenek velünk. Partnerünkön, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezeten keresztül tudnak jelentkezni, ezúton is köszönöm az ottani szervezők áldozatos munkáját. Számukra a Csillagpont a találkozás különleges helye, ahol nyugodt körülmények között élhetik meg az összetartozás élményét. Jelenlétük hatalmas lelki töltetet adhat a fesztiválnak, hiszen nem mindennapi lehetőség kiszakadni a háború állandó fenyegetettségéből. Többször voltam Kárpátalján a háború kitörése óta is, és azt tapasztaltam, hogy páratlan az ottani magyarok istenimádata. Szinte megemelkedik a tető, amikor református templomaikban hatalmas erővel zendül fel a gyülekezet éneke.

A Csillagpont elképzelhetetlen önkéntesek nélkül.

Valóban, nélkülük nincs Csillagpont. Hálásak vagyunk értük, hiszen szabadidejükben végzik ezt a szolgálatot. Áldozatkészségük és hozzáállásuk meghatározza a fesztivál életét, jelenlétükkel hozzájárulnak a Csillagpont egyediségéhez. Nincs még egy olyan fesztivál, ahol ingyen bármilyen munkát elvégeznének. Bátran mondhatom, ha ők nincsenek, ez a fesztivál sincs. Amellett, hogy jó közösségbe kerülnek, Isten ügyét is szolgálják egész héten át. Nagyjából hatszáz önkéntessel számolunk. Ingyenes heti jeggyel, szállással, étkezéssel várjuk őket.

Van-e még más meglepetés a tarsolyukban?

A Reformátusok Lapja hűséges olvasóit szeretnénk megajándékozni azzal, hogy a mostani, azaz a 28. és a következő, 29. lapszámban megjelenő kuponnal fél áron válthatnak jegyet a Csillagpont fesztiválra. Ehhez mindössze a lap belső oldalán található QR-kódot kell beolvasni és a megjelenő űrlapot kitölteni. A kuponokat július 18-ig lehet kiváltani. Reméljük, ezzel is hozzájárulhatunk, hogy az egyházon belül és kívül minél többen részesei legyenek ennek az örömünnepnek.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!