Csillaghálóban (ismétlés) – Vetítő

Csillaghálóban (ismétlés) – Vetítő

Adás:
2016. szeptember 12., hétfő 14.30

Szeptember 12., hétfő: 133 nap – A Tanácsköztársaság története (ismétlés)

Dicsőséges vagy éppen szégyenletes. A hazai történetírás nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor a magyar Tanácsköztársasággal foglakozott. Hetven éven át vagy csak pozitív, vagy csak negatív köntösben mutatta be a 133 nap történetét. Fontos tisztázni, hogy pontosan mi és miért történt 1919. március 21-e augusztus 1-je között.

Rendezte: Borsody István

Szeptember 13., kedd: Csillaghálóban – Emlékek Pilinszky János európai útjairól (ismétlés)

Pilinszky János (1921–1981) a huszadik század egyik legnagyobb magyar költője volt, akinek szellemi jelenléte a mai napig érződik. Utazások Angliába, Franciaországba, szerelmek és barátságok. Dokumentumfilm Pilinszky János európai útjairól.

Rendezte: Mispál Attila

Szeptember 14., szerda: Bárka vagy fészek

A magyar ökofalvak története a rendszerváltás körüli években kezdődik. A városi élettől menekülők vidéken kezdtek új életet. Az elnéptelenedett falvakat keresték, ahol nincs ipar, nincs nagyüzemi mezőgazdaság. Így találtak Visnyeszéplakra is. De vajon milyen motivációkat, megoldásokat és problémákat rejt egy ökofalu?

Rendezte: Fáy Réka

Szeptember 15., csütörtök: Esterházy-vacsora (ismétlés)

„Nekem az elmúlt 300 év magyar történelme lényegében családtörténet” – írja az egyik regényében Esterházy ironikusan (vagy nem is olyan ironikusan). Egy vacsoraasztal mellett mesél életéről, családjáról, az őt leginkább foglalkoztató kérdésekről. A filmmel a közelmúltban elhunyt íróra emlékezünk.

Rendezte: Papp Gábor Zsigmond

Szeptember 16., péntek: Somogyországi pataképítők (ismétlés)

A Somogy Természetvédelmi Egyesület a Balatontól délre kezdett hozzá a lecsapolási szándékkal kiegyenesített patakok visszagörbítéséhez. Berecz András mesemondó meséli el a patakgörbítők történetét.

Rendezte: Sáfrány József

Szeptember 18., vasárnap 23.00 – Béres József életútja (ismétlés)

A Béres Csepp feltalálójának kalandokkal és kihívásokkal teli életét idézik fel családtagok és kortanúk a Béres József életútja című filmben.

Rendezte: Kabay Barna


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »