Csíkszereda: Megtartották az Ezer Székely Leány Napját

Csíkszereda: Megtartották az Ezer Székely Leány Napját

Csíkszeredán szombaton rendezték meg a hagyományos Ezer Székely Leány Napját, a székely népviselet, néptánc és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozóját, amelyre rendszerint július első szombatján kerül sor. Az évről évre megrendezett találkozó lehetőséget teremt a székely népviselet és népművészet értékeinek bemutatására, megőrzésére, népszerűsítésére.

Az 1931-es első rendezvény után néhány évig még sikerült megszervezni a találkozókat, majd 1990-ben elevenítették fel újra, megőrizve eredeti hagyományápoló szerepét.

Az esemény seregszemlével kezdődött, Csíkszereda főterén felvonultak a székely falvak népviseletbe öltözött leányai és legényei, népi játékok bemutatásával, körtánccal szórakoztatták az összesereglett közönséget. Csíkszeredából együtt vonultak ki a csíksomlyói nyeregbe Csík különböző vidékeiről és a Székelyföld távolabbi tájairól sajátos népviseletükben érkező, néptáncukat, népzenéjüket és népdalaikat magukkal hozó hagyományőrző csoportok. A szentmisét követte a népviselet, a népdal és a néptánc több órás ünnepe, a hagyományos népviseletbe öltözött csoportok bemutatkozása a nyeregben épült Hármashalom-Oltár színpadon. (szereda.ro)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »