Csíkszereda főterén a székely lobogó felvonása bűncselekmény – a megszállók előállították a "tettest"

Csíkszereda főterén a székely lobogó felvonása bűncselekmény – a megszállók előállították a "tettest"

Csíkszereda főterén felvonták a székely zászlót, majd a rendőrség csendőri erősítés mellett eltávolította a lobogót, majd Tőke Ervint, a zászlófelvonás kezdeményezőjét, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csíkszeredai polgármesterjelöltjét bekísérte a rendőrségre. A jelenlévő tömeg hangos nemtetszésének adott hangot, amint az elnyomó hatalom kézi vezérelt rendőrsége eltávolította a székelység lobogóját – írja a Székelyföld.ma

Tőke Ervin pénteken nagyobb tömeg jelenlétében a Szabadság téren, hangos taps kíséretében vonta fel a székely lobogót, majd a rendőrség felszólítása ellenére sem vonta azt be, mint fogalmazott érvényes építkezési engedélye van, ezért nem vonja be a zászlót.

Már a zászló felvonása előtt érezhető volt a rendőri, csendőri és titkosszolgálati jelenlét. Mindenkit lefilmeztek a téren még egy iskolás csoportot is, akik a nemrég felavatott Márton Áron-szoborcsoportot tekintették meg.

Miután a rendőrség emberei levették a székely zászlót, el is kobozták azt. Mikor a levont zászlóval elvonultak, a tömeg „Tolvajok” bekiabálással és pfujolással fejezte ki felháborodását.

A felvonást követően megjelentek a román csendőrség és rendőrség tagjai, és felszólították az EMNP jelöltjét, hogy vonja be a zászlót, mivel bűncselekményt követ el – erősíti meg a történteket az EMNP szerkesztőségünknek is eljuttatott közleménye. Tőke Ervin nem tett eleget a felszólításnak – folytatják -, ezért a rendőrség egyik tagja eltávolította a zászlót. Ezt követően Tőke Ervint igazoltatták, majd bekísérték a rendőrségre, hogy tegyen nyilatkozatot. Az EMNP felháborítónak tartja az eljárást és a tényt, hogy a román állam rendőrsége és csendőrsége a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal utasítására, jogerős bírósági döntés nélkül, megakadályozta az érvényes engedéllyel rendelkező zászlófelvonást – olvasható a párt csíkszeredai szervezetének közleményében.

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »