Csíkszentimrén lehet az alcsíki jégkorongközpont

Csíkszentimrén lehet az alcsíki jégkorongközpont

Az Országos Beruházási Társasághoz (CNI) nyújtott be pályázatot Csíkszentimre annak érdekében, hogy a községben fedett műjégpálya létesüljön. Ha igénylésüket elfogadják, egy régi terv valósulhat meg, amely a jégkorong-utánpótlás képzését is segítheti.

Csíkszentimrén lehet az alcsíki jégkorongközpont

A kisebb méretű pálya alapja. Nagyobb létesítmény építését szeretnék • Veres Nándor

Kisebb méretű tanpálya helyett normál méretű fedett műjégpálya épülhet Csíkszentimrén, amennyiben elnyeri a támogatást az alcsíki község pályázata. Régi vágyuk a csíkszentimreieknek, hogy a jelenlegi szabadtéri jégpálya helyett – amelynek téli működtetéséhez nemcsak hidegre, vízre és önkéntes munkára van szükség, hanem arra is, hogy a pályát minden évben megtisztítsák a felnövő nádtól – egy nagyobb létesítményt birtokoljanak.

Kép: Veres Nándor

Hírdetés

A Jakab Károly vezette Csíkszentimrei Sasok Sportklub tavasszal még egy jéggyalut (rolbát) is kapott ajándékba egy magyarországi cégtől a jégfelület megfelelő és egyszerűbb kialakítását segítendő, de a legnagyobb lehetőséget egy fedett műjégpálya építése jelentené a szentimrei és az egész alcsíki jégkorongsport számára. Rolbát kapott ajándékba Csíkszentimre – képtörténet Nagy nap volt március 12. Csíkszentimre életében.

Az alcsíki település jégcsináló gépet, rolbát kapott ajándéka az anyaországból. Miután több mint öt éve egy 40×20 méteres alapterületű betonalapot öntöttek a jégpálya mellett azzal a szándékkal, hogy egy kisebb műjégpálya létrehozását indítsák el, a kezdeményezés megakadt, mert a helyszín nem rendelkezik egy műjégpálya berendezéseinek működtetéséhez szükséges áramellátással.

Enélkül a Székelyföld Jégkorong Akadémia sem tudta volna támogatni az elképzelt fejlesztést, a község pedig önerőből nem tudta megoldani az áramellátás biztosítását.

Kedvező változás

Időközben az áramszolgáltatóval folytatott egyeztetések kedvezően alakultak – tudtuk meg Kencse Előd csíkszentimrei polgármestertől. Mint elmondta, az Electrica vállalta, hogy a szükséges transzformátorállomást és a mintegy 500 méterre található magasfeszültségű elektromos hálózathoz történő csatlakoztatást saját beruházásaként készíti el, ennek módját a helyszínen is megállapították.

Most van folyamatban az ügyintézés, így ez már a következő évben megtörténhet. A községvezetés ugyanakkor a CNI-hez nyújtott be pályázatot egy fedett műjégpálya építésére a már kiszemelt helyszínre. A községvezető szerint a kisebb tanpálya helyett normál méretű, 60×30 méteres felületű létesítményt szeretnének, amely sátortetővel rendelkezik, a tetőt pedig fémszerkezet tartja, amelynek fenntartása költséghatékonyabb.

Kovács Attila


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »