Csíkdánfalván is eltüntetnék a Községháza feliratot

A csíkdánfalvi polgármesteri hivatal épületéről is el kell távolítani a Községháza feliratot – döntött alapfokon a Hargita megyei törvényszék a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) feljelentése nyomán.

kozseghazak vn 004_b

A község elöljárója, illetve az önkormányzat az indoklás kézhez kapása után fellebbez a nem jogerős ítélet ellen – közölte Bőjte Csongor Ernő polgármester. A községvezető arról is beszámolt: a per során bemutatták a bírónak, hogy a közigazgatási szótárban szereplő meghatározás szerint a román „primărie” kifejezés egyik magyar megfelelője a községháza.

„Van egy régi tetőszerkezeti rajzunk is az épületről 1913-ból, amely úgy fogalmaz, hogy »a községháza épületének tervrajza«. Sőt egy régi újságcikket is találtunk, amely beszámolt arról, hogy a községháza építésére közbeszerzési eljárást írtak ki. Ezeket mind mellékeltük” – közölte az elöljáró. A törvényszék azonban a polgármester és a helyi képviselő-testület által benyújtott, a felperes eljáráshoz fűződő érdeke és személyes érintettségének hiányára vonatkozó kifogásokat is elutasította, illetve a felirat eltávolítására szólította fel a hivatalt.

Az 1912-ben épült községháza homlokzatára a 2006-os felújításkor helyezték vissza a magyar feliratot eredeti helyére. Bőjte emlékeztetett: többfunkciós épületről van szó, mert működik ott egy vendégház is, a polgármesteri hivatalnak otthont adó részét pedig a törvénynek megfelelően feliratozták, a Községháza az egész épület nevét jelenti. „Nem fogjuk annyiban hagyni, az épületet nem a román állam, hanem a közbirtokosság építtette” – hangsúlyozta a polgármester.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »