Csernobilben bekövetkezett baleset napja. Csernobil katonai puccs-kísérlet volt

Csernobil katonai puccs – kísérlet volt.
Csernobil, a reális zöldek véleménye szerint katonai puccs – kísérlet volt Gorbacsovval szemben, állítják a reális zöldek.

A baleset 1986. április 26-án, szombati napon következett be. A tényekhez tartozik az is, hogy a Csernobili Atomerőmű 4. számú reaktoránál 1986-ban a baleset nem a blokk normál üzeme során következett be, hanem egy előre megtervezett ellenőrzési folyamat keretében. Az erőmű vezetése az ellenőrzési folyamat végrehajtásának a napját 1986. április 25-napjára, pénteki napra hagyta jóvá. A jóváhagyásnak megfelelően az erőmű valamennyi szakterületének vezetői jelenlétében 1986. április 25-én, pénteki napon reggel hat órakor az operátorok az ellenőrzési kísérlet elvégezhetősége céljából megkezdték a reaktor leterhelését. 12 óra 30 perckor külső parancs érkezett az erőműbe, hogy a blokk leterhelését az operátorok fejezzék be és a blokkot terheljék fel a névleges teljesítményére. A blokk leterhelés, szombaton a hajnali órákban ismét megkezdődött és magának a balul ütött ki ellenőrzési kísérletet megkezdésre is sort kerítettek az operátorok.

Az erőmű vezetői és a szakszemélyzet pénteken kora délután a heti munkáját befejezve a hétvégi (dácsa) házaiba vonult, közülük egyesek csak vasárnap délután józanodtak ki, mások csak hétfőn. 1986-ban Gorbacsov rövid ideje volt a hatalom élén és történelmi tény a Főtitkár fellépése az ortodox irány képviselőinek nem volt ínyére. Nem zárható ki, hogy a csernobili baleset tudatos előidézésével Gorbacsov politikájának az irányváltását remélték, az ortodox irány híve.

Juhos László, reális zöldek elnöke

Hírdetés

Kapcsolódó írásaink:

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3610

http://www.realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=2578

http://www.realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2545


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »