Csernik Pál Szende: Anyaillat s Muszóka

Csernik Pál Szende: Anyaillat s Muszóka

Főzök épp , hámozom a murkot s felkacagok örömömben, mert látom amikor a murokhéjat odaadom a nyuszikáknak , mennyire fognak örvendeni. S eszembe jut az illat, az anyaillat.

Egyik nyuszit én neveltem fel. Anyukája meghalt amikor tíz napos volt, testvérkéjével behoztuk a házba, egyikük maradt meg. S azt az egyet betettem a kislányom kinőtt sapkájába, finom fonalú sapkacska volt s annyira jó kis anyafészként szolgált az árva nyuszikának…s három óránként szoptattam egy fecskendőből, gondosan megkevertem neki a pótanyatejet, tettem bele egy kicsi tojássárgáját s cseppnyi cukrot es.

S szopott a kicsike s én éjjel es felébredtem minden három órában s nyúl anya voltam…S nőtt a kicsike szépen. Minden etetés után, magamhoz öleltem s kebelemen melengettem, szagoltuk egymást…erősen. S mikor nagyobbacska lett, akkor játszóházat es játszodtunk, a kanapén körbe raktam a párnákat s Muszóka ugrabugrált s körbe kereken futkorászott a benti játszó kertjében.

Aztán kikerült a nyúlpajtába s azóta es, amikor enni adok, szereti ha simogatom, imádja! Még hangokat es ad ki, érdekes nyúl hangon nyögdécsel. S nem az ételre ugrik rá egyből s rág, hanem a kezem alá búvik s kéri a simogatást, úgy szereti. S érzem, hogy örvend. Emlékszik a pótanya illatomra, ejisze.

Immár két éve történhetett, ő sokadik anyaságon van már túl, most es anyuka éppen s ha most es ha adok enni, a simogatást kéri először s aztán rágcsikálja a finomakat. Érdekes, hogy az anyaösztön a legerősebb a világon s az anyaillat a legfinomabb a gyermeknek, szinte finomabb, mint az eledel…vagy elsődlegesebb. Megyek is adom neki a murkocskák héjait, de először neki adom újra és újra az anyaillatom.

Csernik Pál Szende


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »