Cser-Palkovics: Szent Istvánról Székesfehérváron a legméltóbb megemlékezni

Szent Istvánról egykori koronázóvárosunkban, Székesfehérváron a legméltóbb megemlékezni nemzeti ünnepünkön – közölte Cser-Palkovics András, a város polgármestere szerdán annak kapcsán, hogy augusztus 20-i ünnepi beszédét a városban tartja Novák Katalin köztársasági elnök.

Ismertette: a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án, szombaton délelőtt 10 órakor egy rövid kulturális műsor után tartja meg ünnep beszédét az államfő a Szent István téren. Rossz idő esetén a Városháza Díszterme ad otthont az eseménynek – tette hozzá a polgármester.

Hírdetés

Cser-Palkovics András elmondta, hogy augusztus 20. a város legkiemeltebb ünnepe, ezért örömmel készül a köztársasági elnök szombati látogatására.

Székesfehérvár polgármestere azt mondta, hogy a városban állt az államalapító király által építtetett királyi bazilika, amely csaknem öt évszázadon át koronázások, uralkodói esküvők, temetések helyszíne volt. Hozzátette, hogy szintén Székesfehérváron bocsátotta ki éppen 800 évvel ezelőtt II. András király az Aranybullát, amelynek egyik rendelkezése volt, hogy „a szent király ünnepét, hacsak némi súlyos foglalkozás vagy betegség által nem akadályoztatunk, Székesfehérvárott tartozunk megünnepelni”.
    


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »