Csenger Tibor (Szövetség-Aliancia) a Körképnek: Nincs már helye a platformoknak. Csapatként megyünk tovább

Csenger Tibor (Szövetség-Aliancia) a Körképnek: Nincs már helye a platformoknak. Csapatként megyünk tovább

A Szövetség-Aliancia megnyerte a megyei választásokat Szlovákiában és Nyitra megyén belül is várakozáson felüli eredményt ért el. Az 54 fős megyegyűlésből 18 képviselővel a magyarok alkothatják a legerősebb frakciót. Így a megyei alelnöki pozíció mellett további komoly posztokra van kilátás, köztük akár a megye hivatalvezetői posztja is.

A 18 Nyitra megyei képviselőből a Körkép.sk számításai szerint 11 tartozik az MKP platformhoz, 4-et a Most-Híd, 3-at az Összefogás platform jelölt. Csenger Tibor régi-új megyei alelnök azonban úgy látja, az elkövetkező négy évben már csapatként kell továbbmenni, ahol nincs helye a platformoknak.

A Körkép.sk Csenger Tiborral beszélgetett, aki a Szövetség-Aliancia megyefőnök-jelöltjeként 35 604 szavazattal és 16,65 százalékkal a harmadik helyen végzett.

Interjúnkból kiderül:

– Hogyan álltak maguk a jelöltek a kampányban a platformokhoz?

– Mire jogosít fel a választási eredmény?

– Mi hiányzott a még jobb eredményhez?

– Mi várható Branislav Becíktől?

– Melyek lesznek a Szövetség prioritásai Nyitra megyében?

Elégedett a választási eredménnyel?

Egyértelműen.

Mi az, amit pozitív példaként ki tudna emelni?

Azt a csapatmunkát, ami mögöttem állt, a kampánystábot. És az, hogy kiálltak mellettem a képviselőjelöltek is. Ezt támasztja alá az is, hogy megyefőnökjelöltként azonos eredményeim vannak, mint a legjobb képviselőjelöltnek az adott körzetben, ami azt jelenti, hogy elfogadtak.

A déli, magyarlakta falvakban 9 ezer szavazatot gyűjtöttem, a legutóbbi választáson itt 4 ezerig jutottunk. Pszichikailag is sokat jelentett a Szövetségnek, hogy a harmadik helyen végeztem, megelőzve a két nagy jobboldali erő, a KDH és az Sas közös jelöltjét.

Mennyire működött az együttműködés a platformok között? Van még értelme Ön szerint a platformoknak?

Azt tapasztaltam a Nyitra megyei választási kampányban, hogy a jelöltek megpróbálták kizárni a “platformozást.” A választási sikereket  viszont már újra a platformok próbálják saját sikerüknek elkönyvelni.

Hírdetés

Farkas Iván a Körképnek – A platformok csak akadályoznak, meg kell szüntetni őket. A választási eredményt sem a platformok, hanem az egységünk érte el

A személyes tapasztalatom és véleményem, hogy aki a saját feladatára, munkájára (falujára vagy régiójára) koncentrál, annak nincs ideje platformozni.  Sok a feladat az elkövetkező négy éves választási ciklusban a polgármesterek és megyei képviselők számára. Csak csapatban tudom elképzelni azt a sikertörténetet amit elértünk az előző ciklusban és itt már nincs helye a platformoknak.

MUDr. Juhász Péter megyei képviselő a Körképnek: Ha a Szövetség platformjai fékezik a munkát, mielőbb újra kell gondolni a létüket

Komáromban a kampánynyitón azt nyilatkozta a Körképnek, hogy akár a kapanyél is elsülhet, és a sok a szlovák jelölt versenyében akár a magyar megyefőnök-jelölt is győzhet. Végül a harmadik helyen végzett. Mi hiányzott ehhez a győzelemhez?

Azt nem mondhatom, hogy egyes régiókban hiányoztak a szavazatok, mert az kevés lenne ahhoz, hogy elértük volna a győztes által összegyűjtött 58 ezret. 25 ezer alá talán a győztes nem mehetett, hiszen a többi megyéhez képest itt volt a legalacsonyabb a győztes százalékaránya. Én közel 36 ezer szavazatot kaptam, a győztes 58 ezret. Nem reális, hogy ezt a különbséget be tudtuk volna gyűjteni.

Még talán volt egy-két tartalék, az Érsekújvári járásban mindenképpen. Zoboralján a magyar települések jól teljesítettek. Vágsellye és Komárom jól teljesített, Léva top, hiszen ott 23 százalékos a magyarok részaránya, de a  legtöbb szavazatot kaptam 75 százalékot elérve, ami kimagasló eredmény. 4-5 ezret lehet, hogy valahol lehetett még volna gyűjteni, de azt hiszem, hogy ez nem lett volna elég.

Arra számítottunk, hogy a szlovák jelöltek között nagyobb szórás lesz. De ha megnézzük, az OLaNO-s, illetve KDH-SaS-es jelöltek nagyon kevés szavazatot kaptak. Ha ők elvisznek szavazatokat az Érsekújvári járásban Becíktől, ahol a győztes 17 ezer szavazatot szerzett, akkor talán más lett volna az eredmény.

Az erőviszonyokat tekintve milyen megyegyűlésre, megyei vezetésre számít? Becík ugyan a Hlas-SD tagjaként tudott győzni, de nincs mögötte pártbeli múlt.

Sok lehetőség nincsen, mivel csak négy pártcsoport, csapatjutott be, plusz a függetlenek. 18-cal nekünk van a legtöbb létszámunk, utána a KDH-SaS koalíció és apróbb pártoknak van összesen 14 mandátum, ha Becik fellép, marad 4, a Smernek 6 és a függetlenek vannak 11-en. Úgyhogy nagyon sok variációs lehetőség nincs. Lehet, hogy teljesen megváltozik a megye pártállási, jobb-baloldali összetétele az elmúlt 3 ciklushoz képest.

Jobboldali irányba?

Igen.

Tehát a megyei alelnöki poszt ilyen arányok mellett így nem is kérdés. Várható, hogy a magyarság a megyei vezetés, megyei hivatalon belül, más fontos, megyei pozíciók betöltésénél is meg tudja vetni a lábát?

Azt hiszem, hogy ez nem kérdés.

Melyek a fő célkitűzések az elkövetkező időszakban?

Én a realitást mondom. Az, ami a minisztérumoktól függ, más szubjektumoktól, azt nem tudjuk garantálni, Egyértelműen folytatni kívánjuk a dinamikus növekedést és főleg a másodosztályú utaknak a befejezését. Még 200 kilométer út van, amit nem fejeztünk még be. Az első tárgyalások már megtörténtek, folytatódódnak a tervek előkészítései. 20 hídnak a felújítása 5 korforgalommal már elő van készítve, az iskoláknak a további korszerűsítése, hogy az energiaigényük tovább csökkenhessen.

A kampányomban is elmondtam, tehát ez biztosan fog menni. És ami a mi szempontunkból nagyon fontos, hogy  a határon átnyúló együttműködést legalább az eddigi szinten megtartsuk, de mi bővíteni szeretnénk. Megvan rá a lehetőség, most készítjük elő a 2021-2027-es időszakra a pályázatokat, három erős pályázattal a Duna-mentére és az Ipoly-mentére, amik részben megyei hatáskör, mert a bizottságokban ott vagyunk.

Meg kívánjuk tartani az iskoláinkat, mind a 16 megyei fenntartású intézményt és stabilizálni a helyzetüket. Én öt éve elkezdtem a pénzek arányos elosztását dél felé, amitől szintén nem fogok tágítani.

E tekintetben mi várható az új megyefőnöktől, Branislav Becíktől, aki maga is délről, a magyarok által is lakott Udvardról származik?

Lehet, hogy megértőbb lesz ezen a téren és nem fogja gátolni a délre jövő beruházások arányosságát. Tett egy nagy ígéretet, az R8-as elkezdését, ami nekünk nagyon jó lesz. E téren azonosak az igényeink.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »