Csendes éj, csendes időjárás…

Nem csak a karácsonyt ünneplőkre, de Európa időjárására is a csendesség jellemző. A nyugodt, eseménytelen idő a mediterrán térségben található anticiklonnak köszönhető, amelynek területén jellemzően kevés a felhő, száraz és enyhe a levegő.

Északi peremén azonban igen nagy területen alakult ki alacsonyszintű felhőzet, így Franciaország, Németország, Lengyelország északi részén fehér helyett szürke az ünnep. Frontokhoz kötődő felhőzet és jelentősebb csapadék csak Portugália, a Brit-szigetek és Skandinávia területén fordul elő, Norvégia déli részén néhol 30-50 mm-t mértek. A magashegységekben stabil a hótakaró, az Alpok északi oldalán 2-3 méteres réteg alakult ki. A hőmérséklet nem egyenletesen változik északról dél felé.

Hírdetés

A leghidegebb éjszakák Skandináviában, Spanyolországban, a Balkán-félszigeten és az Alpok térségében vannak, ettől északra kissé enyhébb az idő. A mediterrán térség mellett igen enyhe a nappal Angliában és a Kárpát-medence környezetében is, nem ritka a 10 fok körüli csúcsérték. Szerda estig hazánk fölé az említett anticiklon peremén enyhe, és egyre nedvesebb levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig
————————————————-
Estig az ország nagyobb részén fátyolfelhős, északon erősen felhős lesz az ég, az Északi-középhegység térségében és északnyugaton párás, ködös marad az idő. Éjszaka főleg az északi megyékben és keleten lesz sok a felhő, az északi hegyek környékén és a Kisalföldön emellett kiterjedhet a köd, szitálás is lehet. Szerdán a köd várhatóan gyorsan feloszlik, a változó, főleg magasszintű felhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk, számottevő eső csak estefelé alakulhat ki a nyugati határnál. Kedden a délnyugati szelet csak a Dél-Dunántúlon, szerdán a déli, délkeleti szelet már többfelé, főként északnyugaton kísérhetik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű, gyenge fagy a Duna-Tisza közén és az északi völgyekben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 9 és 14 fok között alakul, de az északi, tartósabban ködös tájakon csak 4, 5 fok és 7 fok várható.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »