Csendben mégis létrehoznák a közigazgatási különbíróságokat

Nyár végén dobták be először a közigazgatási különbíróságok ötletét, ám akkor úgy tűnt, a felháborodás miatt meghátrál a kormány. A 444 most igazságszolgáltatási forrásból úgy értesült, ismét nekifutnak a megvalósításnak. A legmegosztóbb elem – úgy tudni – kikerült az új javaslatból.

Újra próbálkozna a kormány a közigazgatási különbíróságok felállításával – tudta meg a 444 egy igazságszolgáltatási vezetőtől, aki megkapta véleményezésre az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Ám ezúttal kétharmados törvény helyett feles jogszabályba építenék az elképzelést – derült ki. 

Az elgondolás szerint nyolc kiemelt bírósági központ lenne illetékes minden közigazgatási ügyben, kivéve a társadalombiztosítási ellátással, munkanélküli ellátással és önkormányzati szociális ellátással kapcsolatos peres ügyeket, amelyek a mostani helyükön, a közigazgatási és munkaügyi bíróságoknál maradnának. Tehát a közigazgatási perek nagy része – egyebek mellett az építési és adóügyek, a közbeszerzési, versenyjogi, választási, valamint médiahatósági döntések bírói felülvizsgálata – a központokba kerülne. 

Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk valakinek elutasítják az építési engedély iránti kérelmét, kénytelen lesz a kiemelt bíróságra menni, ami akár több száz kilométerrel több utazással is járhat – hívja fel a figyelmet a portál. Marcaliból például a közúton 50 kilométerre fekvő Kaposvár helyett 120 kilométeres utazással elérhető Pécsre kellene eljutnia a jogorvoslatért folyamodónak.

A nyár végén ismertetett verzióban még szerepelt, hogy fellebbviteli szinten az államigazgatásban dolgozók is részt vettek volna az ítélkezésben – emlékeztet a 444 – ám ez a friss javaslatból kimaradt. Nem csoda, ez az elem különösen borzolta a kedélyeket, felvetve, hogy a kormány emberei ejtőernyőztek volna a bírói pulpitusra, hogy aztán ott belefolyjanak például a közbeszerzési ügyekbe.

Mostanáig úgy tűnt, hogy a komoly felháborodás miatt a kormányoldal teljes egészében elállt a közigazgatási különbíróságok tervétől.

Míg a 444-es Erdélyi Péter attól tart, hogy a javaslat még az új formában is azzal a veszéllyel jár, hogy a politikai hatalom befolyásolhatja az ítélkezést, addig Mandiner jogi szerzője, Bakó Bea szeptemberi elemzése nem vetné el a polgári bírósági rendszerről teljesen leváló közigazgatási bíráskodás ötletét, amire számos nemzetközi példa is akad. Ugyanakkor azt ő is elismerte, hogy a három hónappal ezelőtti irányban kétségtelenül voltak aggályos pontok. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »