Csehszlovákia 100. születésnapját ünnepelték

Csehszlovákia 100. születésnapját ünnepelték

Míg Csehország és Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelték, Robert Fico és Ľuboš Blaha titokban Kubában tárgyalt.

„Csehszlovákia létrejötte nélkül a csehekre elnémetesítés, a szlovákokra elmagyarosítás várt volna. A közös államnak köszönhetően megőrizhettük a nyelvünket és a nemzetiségünket” – nyilatkozta Miloš Zeman cseh államfő a Túrócszentmártoni Nyilatkozat aláírásának századik évfordulója alkalmából megtartott tegnapi megemlékezésen.

„Csehország és Szlovákia útjai ugyan időközben szétváltak, újra találkoztunk azonban az Európai Unióban, amely egy kiváló projekt” – tette hozzá Zeman.

A mai turócszentmártoni összejövetelen Szlovákia és Csehország legfőbb közjogi méltóságai arról emlékeztek meg, hogy 1918. október 30-án hivatalosan is megalakult a Szlovák Nemzeti Tanács, és elfogadták a Túrócszentmártoni Nyilatkozatot, amelyben a szlovák nemzet akkori képviselői a nemzetek önrendelkezési joga és az önálló csehszlovák állam megalakulása mellett foglaltak állást.

Hírdetés

Az ünnepségen részt vett többek között Andrej Kiska szlovák és Miloš Zeman cseh államfő, Andrej Danko, a parlament elnöke; Radek Vondráček, a cseh képviselőház elnöke; Milan Štech, a cseh szenátus elnöke; Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babiš cseh kormányfő is.

„Tudatosítanunk kell, hogy lehet bármilyen politikai projektünk vagy eszménk, ha nem szerezzük meg a lakosság támogatását, nem járunk sikerrel. A világ változik, új kihívásokkal nézünk szembe, összefogás nélkül azonban nem jutunk előre” – mondta Pellegrini. A kormányfő szerint fel kellene hagyni a politikai viszálykodással.

„Nem ez a járható út Szlovákia számára” – tette hozzá Pellegrini.

A szlovák államfő, Andrej Kiska Csehszlovákia első elnökének, T. G. Masaryknak a szavaira emlékeztetett: „nem lopni, nem hazudni”. „Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ne is felejtsünk, és ne adjuk fel” – mondta Kiska. (mi, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »