Csehországban üzemen kívül helyezték az utolsó köztéri telefonfülkét is

Csehországban üzemen kívül helyezték az utolsó köztéri telefonfülkét is

Immár véglegesen a múlté a nyilvános telefonfülkék kora Csehországban.

A Prágától mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Hlubyne település központjában csütörtökön üzemen kívül helyezték és eltávolították a helyéről az utolsó nyilvános telefonfülkét, amely még rá volt kapcsolva az országos telefonhálózatra.

Miután a cseh távközlési hivatal tavaly ősszel úgy döntött, hogy 2021-ben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást biztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes még működő nyilvános telefonfülkét.

Hírdetés

A mintegy 150 lakosú Hlubine központjában álló telefonfülke volt az utolsó, amelyet az O2 emberei leszereltek és eltávolítottak a helyéről. Petr Boukal, Hlubine polgármestere bejelentette: az utolsó csehországi telefonfülke helyét emléktáblával jelölik.
A cég már 2019-ben megszüntetett 2750 nyilvános telefonállomást, amelyeket állami támogatás nélkül, kereskedelmi alapon működtetett.

Húsz éve, az ezredfordulón, amikor a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint 30 ezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban. Az első nyilvános telefont 1911-ben szerelték fel Prágában az Óvárosi téren.

Számos helyen a régi telefonfülkéket nyilvános „könyvtárakká” alakították át. Működésük egyszerű: akinek felesleges könyvei vannak, elhelyezheti őket a fülkében kialakított polcokon. Az érdeklődők onnan elvihetik, esetleg kölcsönözhetik. A sajtó szerint az ötlet bevált, s országszerte már több száz hasonló nyilvános könyvbódé működik sikeresen.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »