Csehországban továbbra is Babiš pártja a legnépszerűbb

Csehországban továbbra is Babiš pártja a legnépszerűbb

Továbbra is az Andrej Babiš miniszterelnök vezette ANO mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban: ha januárban parlamenti választást tartottak volna, megszerezte volna a szavazatok 32 százalékát, három százalékkal többet, mint 2017 októberében – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ közvélemény-kutató intézet készített a cseh közszolgálati televízió számára.

A televízió hétfői közlése szerint a második és a harmadik helyen a Cseh Kalózpárt és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll, 16,5, illetve 13,5 százalékos támogatottsággal. Ez mindkét ellenzéki párt esetében valamivel magasabb arány, mint amennyit októberben mértek.

A további hat parlamenti tömörülés támogatottsága viszont jóval gyengébb. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) támogatottsága 7 százalék, a kommunista párté (KSCM) 6,5 százalék, s a TOP 09 párté pedig 5,5 százalék.

Hírdetés

Három párt – a kormánykoalíciós szociáldemokraták (ČSSD), az ellenzéki kereszténydemokraták (KDU-ČSL) és a STAN –  támogatottsága csak 5 százalékos, vagyis a parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöböt súrolja.

Képviselői mandátumokra átszámítva az ANO-ČSSD kormánykoalíciónak csak 88 mandátuma (82 és 6) lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban, s így a kommunisták támogatásával sem tudna kormányt alakítani. A KSCM támogatottsága 12 mandátumra lenne elegendő.

Cseh belpolitikai elemzők szerint a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottsága alapvetően azért gyengül, mert a Babiš vezette kormány számos baloldalinak minősített intézkedést vitt keresztül a parlamentben – például nyugdíjemelés, béremelés, olcsóbb utazás a nyugdíjasoknak és a fiataloknak, az egyházi kárpótlás megadóztatása -, amelyet a választók elsősorban az ANO érdemének tartanak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »