Csehországban jön a energetikai árplafon

A cseh képviselőház után kedden este a szenátus is megszavazta a kormány által előterjesztett energetikai árplafon, az áram és a földgáz árának maximalizálását. Az energiatörvény módosítását most már csak az államfőnek kell aláírnia, hogy életbe léphessen. Ez azonban formalitásnak tekinthető, mert Miloš Zeman már jelezte, hogy egyetért az intézkedéssel.

A kormány határozata alapján a jövőben egy kilowattóra áram hat koronába, egy kilowattóra földgáz pedig három koronába kerülne a lakossági fogyasztóknak. A maximalizált árak már az adókat is tartalmazzák.

A törvénymódosítás növelné azon lakossági fogyasztók védelmét is, akiknek szerződéseiben az energiaárakat a tőzsdei áraktól teszik függővé.

A törvénymódosításhoz a kormánynak rendeletet kell kiadnia, amely pontosítani fogja részleteket, elsősorban a maximális árakat és hogy pontosan a fogyasztók mely kategóriáira vonatkoznak. Az energia-árplafon például egyelőre nem vonatkozik a nagyipari fogyasztókra. A kormány azonban ezzel a kérdéssel is foglalkozik.

Hírdetés

A törvény alapján az energiaszolgáltatók jogosultak lesznek bizonyított veszteségeik pótlására az államtól. A szenátusban elhangzott beszámoló szerint várható, hogy a kormány október 5-én adja ki a nagy érdeklődéssel várt rendeletet. Ez néhány nappal azután lesz, hogy szeptember 30-án rendkívüli ülést tartanak az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei, hogy megvitassák az Európai Bizottság javaslatait európai árplafon bevezetésére.

Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a tervezett intézkedések mintegy 130 milliárd koronájába kerülnek az államkasszának.

A miniszter becslése szerint ez a rendkívüli adó a jövő évben mintegy 70 milliárd koronát  hozhatna az államkasszának.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »