Csehországban is gond van a vakcinaellátással

Csehországban is gond van a vakcinaellátással

Az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb, koronavírus elleni vakcinát kap Csehország a következő néhány hétben a Pfizer/BioNTech cégektől – közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szombaton a dél-morvaországi Brünnben, miután megkapta az egyik helyi kórházban a védőoltás második adagját is.

Csehországban szombatig mintegy 190 ezer embert oltottak be a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Az első körben az egészségügyben dolgozók és az idősotthonokban lakók kapták meg a koronavírus elleni oltást. A második adag beadása a hét végén indult be.

– mondta a miniszter újságíróknak.

Blatny megerősítette, hogy Csehország az AstraZeneca cég vakcinájából is rendelt. A cseh kormány számára ez a gyártó a második kulcsfontosságú partner a koronavírus elleni oltóanyagok terén. Az AstraZeneca oltóanyagát várhatóan a jövő héten hagyja jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

Hírdetés

„Ha a jóváhagyás megtörténik, akkor a vakcina szállítása két-három hét múlva megkezdődhet. Értesüléseink szerint ennek a szállítása is lassabb lesz az eredetileg tervezettnél” – szögezte le Blatny. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett hozott kormányzati korlátozó intézkedések következtében a cseh lakosság körében növekvő nyugtalansággal, feszültséggel kapcsolatban a miniszter türelemre intett.

„Megértem a lakosság nyugtalanságát, de tudatosítani kell, hogy továbbra is mintegy 6000 ember van kórházban, és az új fertőzések napi száma 8000 körül van. Amennyiben meggondolatlan lépést tennénk, megnyitnánk a gazdasági és a társadalmi életet, rövidesen oda jutnánk, hogy jóval hosszabb időre kellene mindent bezárni” – mutatott rá a miniszter.

A növekvő társadalmi nyugtalanság egyik jele, hogy szombaton a tilalom ellenére országszerte többtucatnyi vendéglő rövidebb-hosszabb időre kinyitott. A tulajdonosok ezt azzal indokolták, hogy ha nem nyitnak ki, csődbe mennek.

„Ezek az emberek nemcsak saját magukat, de a lakosságot is veszélyeztetik. A kormány nem önkényesen döntött a vendéglők bezárásáról. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a helyzet mielőbb normalizálódhasson” – jelentette ki az egészségügyi miniszter. Csehországban már egy hete újra mérsékelten javul a járványhelyzet, ennek ellenére a kormány továbbra is a legmagasabb szinten tartja az óvintézkedéseket. Blatny korábban kijelentette: ezek enyhítésére csak akkor kerül sor, ha a kórházi betegek száma újra 3000 alá esik. Szakértők szerint ez legkorábban három hét múlva várható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »