Csehországban is bizonyíthatóan megjelent az omikron

Csehországban is bizonyíthatóan megjelent az omikron

Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.

Az omikront egy libereci fiatalasszonynál mutatták ki a szűrések. A hölgy korábban többedmagával Namíbiában járt, Dél-Afrikán és Dubajon keresztül szombaton tért vissza Csehországba. A szombati szűrés eredményét hétfőn az állami laboratórium is megerősítette. Jelenleg folyik a csoport többi tagjának a kivizsgálása is, náluk egyelőre nem mutatták ki a fertőzést. A cseh hatóságok időközben betiltották azon országok állampolgárainak csehországi látogatásait, ahol az omikron feltűnt.

Az ügyvezető cseh kormány és az országos válságstáb képviselői hétfői találkozójukon arra az álláspontra jutottak, hogy mérlegelni kell a koronavírus-elleni oltás kötelezővé tételét.

Hírdetés

„Egyetértettünk abban, hogy az oltást az egészségügyben, a szociális szférában, a mentőknél, a büntetésvégrehajtásnál, a hadseregben és a 60 éven felülieknél kötelezővé kellene tenni” – jelentette ki Jan Hamáček ügyvezető belügyminiszter, a válságstáb elnöke. Hamáček szerint az egészségügyi tárca a következő napokban kidolgozza a szükséges törvényes intézkedések javaslatait, amelyeket azután az egyes minisztériumok és a kormány is napirendre tűznek.  

A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,4 millió személy kapta meg a vakcina mindkét adagját. A harmadik, megerősítő adagot 800 ezren kapták meg.

A kórházakban jelenleg 5800 beteget kezelnek, közülük 950 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A napi igazolt fertőzések száma a múlt héten munkanapokon háromszor is túllépte a 25 ezret, ami új rekordot is jelent. A napi halálesetek átlagszáma megközelíti a százat, a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása óta pedig a 33 ezret.  

Múlt péntek óta Csehországban újra egészségügyi szükségállapot és számos, a normális életet korlátozó óvintézkedés van érvényben.  


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »