Csehországban az éttermekben már nem elegendő a tesztről elvégzett becsületbeli nyilatkozat

Csehországban az éttermekben már nem elegendő a tesztről elvégzett becsületbeli nyilatkozat

Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

Csehországban az éttermek és a kulturális rendezvények meglátogatásakor nem elegendő becsületbeli nyilatkozatot felmutatni egy munkahelyen elvégzett tesztről vagy öntesztről. Az egészségügyi tárca megváltoztatta a szabályait, melynek értelmében az embereknek igazolást kell felmutatniuk az oltásról, a víruson való átesésről, illetve egy tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumból származó negatív teszteredménnyel.

Az egészségügyi tárca szerint a módosításnak az az oka, hogy a becsületbeli nyilatkozat arra a rendkívüli óvintézkedésre vonatkozott, melynek alapján az iskolákban és a munkahelyen  is kötelező volt a tesztelés. Mivel ez a szabály már nem érvényes, ezért az önteszt és a munkahelyen végzett teszt eredményéről szóló becsületbeli nyilatkozatot sem lehet elfogadni.

Hírdetés

Azoknak a cseh polgároknak, akik vendéglátó-ipari egységet vagy kulturális rendezvényt szeretnének meglátogatni, esetleg hotelben szeretnének megszállni, negatív tesztet kell felmutatniuk. A PCR-teszt nem lehet régebbi 7 napnál, az antigénteszt pedig 3 napnál. Ezenkívül a covidon való átesésről szóló igazolást is fel lehet mutatni, ami nem lehet régebbi 180 napnál, az oltás óta pedig legalább 14 napnak kell eltelnie.

Szeptember 1-jégi a csehe havonta két PCR- és négy antigéntesztet abszolválhatnak ingyenesen. Ezután a tesztek már fizetősek lesznek. A kormány ezzel szeretné az embereket arra motiválni, hogy oltassák be magukat.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »