Csehországban a szenátus is jóváhagyta a britekről szóló törvényt a megállapodás nélküli Brexit esetére

Csehországban a szenátus is jóváhagyta a britekről szóló törvényt a megállapodás nélküli Brexit esetére

Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, Csehország a brit állampolgárokat meghatározott területeken 2020 végéig úgy fogja kezelni, mintha a szigetország továbbra is az EU tagja lenne. Ezt a cseh kormány törvényjavaslata biztosítja, amelyet a képviselőház januári jóváhagyása után szerdán a parlamenti felsőház, a szenátus is megszavazott.

A törvényjavaslatot már csak az államfőnek kell aláírnia, ami lényegében formalitásnak tekinthető, mert Miloš Zeman korábban közölte, hogy egyetért a jogszabállyal.

Az új előírások szerint Prága olyan jogokat biztosít 2020 végéig az országban élő britek számára, mint amilyeneket a szigetország a területén élő cseheknek biztosít.

Jan Hamáček kormányfőhelyettes és belügyminiszter korábban Prágában azt mondta, hogy „a törvényjavaslat elfogadása nélkül a Csehországban élő briteket a kiválás után úgy kellene kezelni, mint az unión kívüli idegeneket, ami problémás lenne”.

Hírdetés

Csehországban jelenleg a belügyminisztérium kimutatása szerint mintegy 8000 brit állampolgár él, közülük mintegy ötezret érintene hátrányosan a megállapodás nélküli Brexit.

A Nagy-Britanniában élő és dolgozó cseh állampolgárok száma a miniszter szerint 40 ezer körül mozog. Más források szerint viszont megközelíti a százezret.

„Ha nem fogadtuk volna el ezt a törvényt, veszélyeztettük volna a Nagy-Britanniában élő cseheket. Ezt semmiképpen sem akarjuk” – jegyezte meg Hamáček. Hangsúlyozta, hogy a cseh szabályozást a kölcsönösség elve alapján gyorsított eljárásban dolgozták ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »