Csehország Ukrajna legnagyobb hadianyag szállítói közé tartozik

Csehország Ukrajna legnagyobb hadianyag szállítói közé tartozik

Csehország Ukrajna negyedik-ötödik legnagyobb hadianyag szállítója közé tartozik – jelentette ki Tomáš Kopecký, a cseh védelmi miniszter helyettese a CTK hírügynökség által szombaton közölt beszélgetésben.

A cseh kormány már az első hetekben több mint hárommilliárd korona értékben hagyott jóvá katonai segítséget, és a lakossági gyűjtésből további több mint egymilliárd korona jött össze.

Hírdetés

Tomáš Kopecký azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött hadianyagban szinte az összes fegyvernem és hadianyag megtalálható, a gránátvetőktől kezdve a nehézfegyverekig. A miniszterhelyettes szerint az Ukrajnának szánt hadianyag- és fegyverszállításokat a csehek már tavaly év végén elkezdték szervezni, amikor világossá vált, hogy Oroszország katonai egységeket csoportosít át az ukrán határ közelébe. A háború kitörésekor már kész volt annak a hadianyagnak a jegyzéke, amely a cseh cégek rendelkezésére állt, és már csak a kulcsfontosságú finanszírozást kellett megoldani.

Az Ukrajnának eddig küldött hadianyag és fegyverszállítások pontos értékét a minisztérium nem kívánja nyilvánosságra hozni, ám „nagyon méltányos összegről” van szó. Kopecký nagyra értékelte, hogy a fegyverszállítások terén Csehország nagyon jól együttműködik Lengyelországgal, Szlovákiával és a balti államokkal. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott hadianyag- és fegyverszállításokat folytatni kell.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »