Csehország szerint az EU-nak meg kell kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat

Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió márciusban megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, mert mindkét ország már teljesítette az ehhez szükséges feltételeket – jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szerdán Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Nikola Dimitrov észak-macedón kollégájával.

Nikola Dimitrov szerint ideje magasabb szintre helyezni Észak-Macedónia és az Európai Unió kapcsolatait. Észak-Macedónia ugyanis egy évtizedet veszített azzal, hogy az ország neve nemzetközi viták tárgya volt – tette hozzá.

“A tárgyalások megkezdésének további halasztására nincs semmi ok” – húzta alá a cseh diplomácia irányítója.

Hírdetés

Az Európai Tanácsnak már tavaly októberben kellett volna döntést hoznia ebben az ügyben, de elsősorban Franciaország ellenkezése miatt ezt elhalasztották. A témát a márciusi európai uniós csúcstalálkozón tervezik újra napirendre tűzni.

A cseh diplomácia most azon dolgozik – fejtette ki Tomás Petrícek -, hogy meggyőzze a kiváró álláspontra helyezkedő országokat, mint Franciaország, Hollandia, Dánia vagy Spanyolország, hogy nem szabad tovább halogatni a csatlakozási tárgyalásokat a két nyugat-balkáni országgal.

Ezt az elmozdulást szeretné elősegíteni a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek csütörtöki prágai tanácskozása is – szögezte le Tomás Petrícek.

A találkozón Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítési biztosa is részt vesz. Magyarországot a tanácskozáson Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes fogja képviselni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »